• Krajské kolo v basketbale žiačok stredných škôl

          • Dňa 3.4.2023 sa dievčatá našej školy zúčastnili Krajského kola v basketbale žiačok stredných škôl v Mestskej športovej hale v Nitre, kde obsadili výborné 2. miesto.

            Školu reprezentovali: S. Beličinová, L. Dubajová, D. Gregušová, Z. Hajniková, A. Svoradová, I. Tomanová, S. Urbanová, V. Wallenfelsová.

            Družstvo viedli: Mgr. M. Pavlík, Mgr. M. Pavlíková

          • Krajské kolo v Mix-volejbale stredných škôl

          • Dňa 30.3.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili Krajského kola v Mix-volejbale stredných škôl v Mestskej športovej hale v Nitre. V silnej konkurencii obsadili 4. miesto, svojím výkonom však nezaostali za víťaznými družstvami.

            Školu reprezentovali: D. Baláži, S. Beličinová, V. Ducká, J. Jakub, Š. Kováč, N. Lampert, A. Marková, M. Piecka, A. Pilát, T. Tarinová, T. Wallenfels.

            Družstvo viedli: Mgr. K. Bakičová,  Mgr. M. Pavliková.

          • Spolupráca s vydavateľstvom Perfekt

          • V marci, ktorý je každoročne venovaný knihám, sme so žiakmi 3. ročníka osemročného gymnázia spoločne diskutovali na tému čítanie. Zaoberali sme sa potrebami čítania, typmi čítania, pokúšali sme sa uviesť dôvody, prečo čítame... Položili sme si tieto otázky:

            1. Prečo čítaš?
            2. Ako hodnotíš seba ako čitateľa?
            3. Čo najčastejšie čítaš?
            4. S kým sa rozprávaš o prečítaných knihách, prípadne o príspevkoch na sociálnych sieťach?
            5. Rozumieš prečítanému textu?
            6. Navštevuješ školskú alebo mestskú knižnicu?
            7. Zapojil/-la  si sa niekedy do čitateľského maratónu alebo nejakej literárnej súťaže?

            V súvislosti s poslednou otázkou sme sa dostali k ponuke literárnych súťaží.

            Žiaci z vlastného čítania aj hodín literatúry poznajú antológie poviedok a básní pre deti a násťročných, ktoré vychádzajú vo vydavateľstve Perfekt každý rok.

            V súvislosti s novou - zatiaľ do tlače pripravovanou - antológiou nás oslovilo vydavateľstvo Perfekt a umožnilo našim žiakom zapojiť sa do súťaže o udelenie hlavnej ceny Literárnej súťaže o pôvodnú poviedku pre deti a násťročných. Jeho zástupcovia nám elektronicky poslali 20 súťažných textov – 10 básní a 10 poviedok.

            Žiaci III.OG boli poctení úlohou porotcov a vytvorili skvelý hodnotiaci tím. K práci pristupovali veľmi zodpovedne. O každej prečítanej ukážke zanietene rozprávali a snažili sa vystihnúť svoje dojmy. Jednotlivé prozaické i básnické texty porovnávali, hodnotili a zostavovali poradový rebríček od prvého po desiate miesto podľa toho, ako na nich čitateľsky zapôsobili. Oceňovali najmä originálnosť témy, zaujímavé postavy, humor, jazyk blízky súčasnej generácii tínedžerov a stručný rozsah. Básnické texty ohodnotili pozitívne, no v niektorých ukážkach sa priklonili k názoru, že sú obsahovo vhodnejšie pre predškolákov. Poradie konkrétnych básní a poviedok si zapisovali do pripravených tabuliek a nakoniec určili víťaza. V poézii prvé miesto získala báseň Tutoriál, v próze jednoznačne zabodovala poviedka Jablko v župane.

            Vydavateľstvo Perfekt nám už poslalo spätnú väzbu s radostnou správou, že prvé miesto v próze, ktoré naši žiaci udelili aj ilustrovali, sa po spočítaní hlasov všetkých hodnotiacich tímov stalo víťazom tohto ročníka.

            Pre naše gymnázium to znamená výnimočný úspech, pretože autorkou poviedky Jablko v župane je talentovaná študentka etnológie a muzeológie Magdaléna Martišková, naša bývalá absolventka. Srdečne jej blahoželáme a tešíme sa na osobné stretnutie s ňou.

            Žiaci III. OG by radi pokrstili novú antológiu v jej prítomnosti i za účasti povereného zástupcu z vydavateľstva Perfekt v našej školskej knižnici.

                                                                                   Mgr. Miriam Sedláčeková a kolektív III.OG

          • MIROSLAV ŠATAN - Otvorenie SIENE SLÁVY

          • Piatok 24. marca 2023 sa do kroniky nášho gymnázia iste zapíše veľkými písmenami, pretože to bol deň, kedy sa vďaka spolupráci vedenia školy, pedagógov i žiakov podarilo zhmotniť skvelý nápad a bola slávnostne otvorená SIEŇ SLÁVY.

            Ako prvý prijal naše pozvanie bývalý žiak Gymnázia v Topoľčanoch, legenda slovenského i svetového hokeja a zároveň prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja, pán Miroslav Šatan.

            Práve túto osobnosť svetového formátu sme zvolili ako tú, ktorej portrét bude prvý zdobiť Sieň slávy, pretože jeho odhodlanosť, vytrvalosť a ľudskosť bude ešte dlho vzorom pre mladých ľudí, študujúcich na našej škole.

            Tento veľký deň sa niesol v priateľskom duchu, pričom sa nezabúdalo na odkaz pre budúce generácie. Po privítaní hosťa vo vestibule školy sa prítomní presunuli do školskej záhrady, v ktorej aktuálne prebieha revitalizácia a okrem žiakov si mal možnosť aj pán Šatan zasadiť vlastnú lipu – strom, ktorému sa odpradávna pripisovala magická sila a zároveň je to strom – symbol slovanskej vzájomnosti. Následne sa v priestoroch konferenčnej miestnosti pokračovalo príhovormi zástupcov školy  i žiakov a pani riaditeľka PaedDr. Martina Mazáňová, PhD. uviedla Miroslava Šatana do Siene slávy. Pri tejto príležitosti dostal od žiakov dar v podobe portrétu z čias vrcholu jeho kariéry. Žiaci si okrem hmotných darčekov pripravili aj tie zážitkové, a to v podobe vtipného videa zo života našej hokejovej hviezdy či hudobného koncertu.

            Na záver dostal slovo náš hosť, ktorý s humorom a pochopením odpovedal na otázky svojich bývalých učiteľov, spolužiakov, ale aj žiakov gymnázia.

            Pre niektorých to bol možno obyčajný pracovný deň, avšak pre mnohých iste nezabudnuteľný zážitok.

            PhDr. Annamarie Mikulová

          • Animal Farm – divadelné predstavenie v ANJ

          • Vo štvrtok 23.3.2023 PK CUJ po dlhšom čase opäť zorganizovala návštevu divadelného predstavenia v anglickom jazyku. A tak sme sa vybrali do DK Dúbravka v Bratislave. Žiaci 2. a 3. ročníka zažili anglický jazyk naživo. Na javisku sa odohrávala bitka o zvieraciu farmu a žiaci sa snažili pochopiť zložité dielo Georgea Orwella - Animal Farm.

            Ponúkame pár postrehov od samotných žiakov:

            • žiak z II.C - Predstavenie zobrazovalo pravdivé skutočnosti nielen doby minulej, ale aj terajšej. Oceňujeme hercov, ktorí vystihli podstatu autorovho zámeru. Už teraz sme namotivovaní na návštevu ďalšej divadelnej hry.
            • žiačka z II.D - Páčila sa mi interakcia s publikom a hlavne fakt, že to bolo v cudzom jazyku.
            • žiačka z III.C - Predstavenie som si užila už len z toho dôvodu, že to bolo prvé divadlo, ktoré som videla po anglicky, ale aj tematicky hodnotím pozitívne. Rada by som si podobný výlet v budúcnosti zopakovala :).  

            Mgr. H. Urminská

          • Deň vody

          • Dňa 22.03.2023 sme si na našej škole pripomenuli Svetový deň vody. Žiaci pod vedením učiteľov sa rozhodli usporiadať environmentálnu aktivitu ku Dňu vody, ktorej cieľom bolo zvýšiť povedomie o dôležitosti vody a zároveň prispieť k ochrane našich vodných zdrojov. Žiaci analyzovali vzorky vody z rôznych vodných zdrojov a tokov v našom regióne s cieľom zistiť ich chemické zloženie a čistotu. Na záver o svojich zisteniach vzájomne diskutovali.

            Deň vody nám pripomenul, že voda je náš najcennejší zdroj a veríme, že aj naše malé úsilie môže viesť k veľkým pozitívnym zmenám.

            Aktivity Dňa vody sa konali ako súčasť projektu Environmentálny výskum v interiérovej a exteriérovej náučnej zóne, ktorý sa realizuje vďaka podpore z Nórskych grantov a Štátneho rozpočtu Slovenskej republiky v rámci programu SK - Klíma.

          • Krajské kolo súťaže SOČ

          • V stredu 22. marca 2023 sa konalo na Strednej priemyselnej škole strojníckej a elektrotechnickej v Nitre krajské kolo 45. ročníka Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ).

            Do krajského kola postúpili štyri práce našich žiakov v nasledujúcich odboroch:

            01 – Problematika voľného času

            Názov práce:              Školský parlament pri Gymnáziu Topoľčany

            Autor:                         David Kapusta, IV.D

            Umiestenie:               4. miesto

            03 – Chémia, potravinárstvo

            Názov práce:              Vybrané fyzikálne vlastnosti polykryštalického materiálu

            Autorka:                     Ema Klačanská, IV.D

            Umiestenie:               4. miesto

            13 – História, filozofia, právne vedy

            Názov práce:              Ženy v partizánskej skupine „Pavel“

            Autor:                         Matúš Hlocký, IV.A

            Umiestenie:               3. miesto

            16 – Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba

            Názov práce:              Fibonacciho postupnosť v umení

            Autorka:                     Adela Snopová, I.A

            Umiestnenie:             3. miesto       

             

            Konzultanti: Mgr. Bohuslava Margová, PhDr. Annamarie Mikulová, Mgr. Alžbeta Rybnikárová

             

            Srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšej vedeckej i publikačnej činnosti.

             

            PhDr. Annamarie Mikulová

          • PhDr. Jozef Lukeš - neznámy hrdina

          • Pri príležitosti 130. výročia narodenia prvého riaditeľa Gymnázia v Topoľčanoch, sa dňa 14. marca 2023 uskutočnilo podujatie PhDr. Jozef Lukeš - neznámy hrdina.  

            PhDr. Jozef Lukeš pôsobil ako riaditeľom nášho gymnázia od 1. septembra 1936 do 31. mája 1939. Vyučoval nemecký jazyk a latinčinu a má veľkú zásluhu na rozvoji školy.

            Po vzniku Slovenskej republiky v marci 1939 ako učiteľ českej národnosti musel odísť zo Slovenska. Odišiel do Protektorátu Čechy a Morava na Gymnázium v Přibrami, kde ho gestapo zatklo a 21. júna 1942 bol zastrelený. Jeho tragická smrť bola podkladom pre film Vyšší princíp (1960) a dokument Skutočný Vyšší princíp (2010).

            Podujatia sa zúčastnili študenti 2. ročníka a VI.OG s učiteľmi.

            Mgr. M. Kišac

          • POETICKÁ ĽUBOVŇA 2023

          • V sobotu 11. marca 2023 sa v obradnej sieni MsÚ v Starej Ľubovni stretli básnici a prozaici zo všetkých kútov Slovenska, aby si prevzali ocenenia za vlastnú literárnu tvorbu, ktorú poslali do 31. ročníka Poetickej Ľubovne.

            Odborná porota pracovala v zložení Ján Petrík (predseda), Peter Karpinský (člen), Eva Kollárová (členka) a  ohodnotila spolu 375 prác od 113 autorov. V poézii 293 prác od 68 autorov a v próze 82 prác od 45 autorov. Udelila 34 ocenení v štyroch kategóriách a 8 zvláštnych cien.

            Slávnostné vyhodnotenie súťaže pokračovalo besedou s literárnym hosťom. Tentoraz sa do kresla pre hosťa posadil prozaik, rodák zo Starej Ľubovne, Martin Hlavatý. Peter Karpinský sa s ním rozprával nielen o jeho debute Nadrobené... Prezradil tiež, aké má koníčky, že pôsobí ako  manažér kapely Smola a hrušky aj čo-to zo svojho detstva a o inšpiratívnych miestach.

            Záver stretnutia bol venovaný rozborovému semináru s porotou  aj  priateľským rozhovorom. Našu školu v tejto súťaži reprezentovali traja žiaci: Martina Aneštíková, Lukáš Štreicher a Anton Tobias Vražič. Čestné uznanie za svoju tvorbu v kategórii poézia do 20 rokov získal žiak VII.OG Anton Tobias Vražič. Ocenené boli aj naše bývalé žiačky Simona Kapusníková a Magdaléna Martišková. Pedagogičke Mgr. Zuzane Martiškovej bola udelená Cena primátora mesta Stará Ľubovňa za jej poéziu a prácu s mladými nádejnými autormi.

            Mgr. Z. Martišková

          • ZENIT v programovaní - celoslovenské kolo súťaže z INF

          • V dňoch 21.2 - 23.2.2023 sa uskutočnilo celoslovenské kolo súťaže ZENIT v programovaníWeb Developer. Súťaž sa konala na SPŠE, Hálova 16, v Bratislave. Našu školu aj náš kraj úspešne reprezentoval Michal Fráter z II.C a obsadil  5. miesto.

            Srdečne blahoželáme.

            Výsledky CK sú zverejnené na stránke:  https://siov.sk/sutaze/zenit/

            Ing. Ida Valachová

          • Krajské kolo Geografickej olympiády

          • Dňa 24.3.2023 sa 11 žiakov školy zúčastnilo KK GO na Gymnáziu J. Kráľa v Zlatých Moravciach.

            V A kat. na 1. mieste bol Juraj Kmeť z II.C triedy.

            V B kat. na 2. mieste Tomáš Minarovič z III.D.

            Obaja postupujú do CK GO.

            V kat. Z sa na 3. mieste umiestnil Samuel Bilik z III.D.

            Všetkým srdečne blahoželáme.

            Mgr. S. Krajčíková

          • VIVA LA VIDA! FRIDA!

          • Frida - zranená i zocelená, milujúca i milovaná, vášnivá i nespútaná – veľká ikona výtvarného sveta, ktorá nikdy umenie neštudovala, a predsa ho vyučovala. Nebola synom svojho otca, a predsa naplnila jeho očakávania. Nebola krásna a aj tak jej muži ležali pri nohách. Malá žena, z ktorej sa zrodila jedna z „najväčších maliarok“  sveta. Práve túto ikonu, jej život a dielo, sme si vybrali ako hlavnú tému v rámci multikultúrnej výchovy pre žiakov druhého ročníka nášho gymnázia.

            V spolupráci s členmi ART klubu sme pripravili interaktívne dopoludnie, ktoré sa konalo 14.03.2023 v priestoroch Koncertnej sály pod Radnicou. Úvod do témy pútavo vystihol Vladimír Chrenko z I.A výstižne spracovaným videom, nasledovala prednáška o najvýznamnejších okamihoch zo života umelkyne, ktorú dopĺňali interpretačné priezory najznámejších i menej známych diel, ktoré v umeleckom svete zarezonovali svojou čistou reflexívnou výpoveďou a „realistickým surrealizmom“ v nich obsiahnutom. Po krátkej diskusii sa žiaci aktívne zapojili, vytvorili pracovné tímy a v časom horizonte 30 minút mali vytvoriť portrét Fridy Kahlo, ktorý bude čo najvernejšie vystihovať jej život a dielo. Výsledné diela niesli v sebe odkaz ženskosti s nádychom feminizmu, bolesti s odhodlaním nevzdávať sa a mali aj výnimočné výtvarné kvality.

            Druháci mali možnosť dozvedieť sa množstvo nových informácií zo sveta umenia, ale tiež rozvíjať tvorivé schopnosti v tíme, schopnosť prezentovať svoju prácu a ako bonus stráviť príjemný čas medzi priateľmi.

            PhDr. Annamarie Mikulová

             

          • Okresné kolo v BASKETBALE žiačok stredných škôl

          • Dňa 24.03.2023 sa dievčatá našej školy zúčastnili Okresného kola v basketbale stredných škôl.

            Obsadili 1.miesto a postúpili do krajského kola.

            Školu reprezentovali: S. Beličinová, L. Dubajová, V. Ducká, D. Gregušová, Z. Hajniková, E. Máliková, A. Marková, A. Svoradová, I. Tomanová, S. Urbanová, V. Wallenfelsová.

            Vedúci družstva: Mgr. M. Pavlík

          • Okresné kolo v BASKETBALE chlapcov stredných škôl

          • Dňa 23.03.2023 sa chlapci našej školy zúčastnili Okresného kola v basketbale stredných škôl. Za účasti 6 družstiev obsadili 1.miesto a postúpili do krajského kola.

            Školu reprezentovali: D. Baláži, I. Galovič, D. Joščák, Š. Kováč, R. Krajčír, T. Krošlák, D. Kučera, D. Ondrčka, A. Pilát, T. Ševčík, T. Wallenfels.

            Vedúca družstva: Mgr. M. Pavlíková

          • Okresné kolo v MIX-VOLEJBALE stredných škôl

          • Dňa 21.3.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili Okresného kola v Mix-volejbale.

            V súboji 8 družstiev obsadili 1.miesto a postúpili do krajského kola.

            Školu reprezentovali: V. Ducká, A. Marková, S. Beličinová, T. Tarinová, K.E. Šrámková, D. Baláži, J. Jakub, Š. Kováč, N. Lampert, M. Piecka, A. Pilát, T. Wallenfels

            Vedúca družstva:  Mgr. K. Bakičová

          • Lyžiarsky kurz - DONOVALY

          • V dňoch 13.2. – 17.2.2023 sa uskutočnil 2. turnus lyžiarskeho kurzu pre 1. ročník (I.C, I.D) a výber žiakov 3. ročníka, v počte žiakov 68.

            Žiaci rozdelení do družstiev 1 - 5 lyžovali v strediskách Nová Hoľa (1. - 2. družstvo) a Záhradište (3. - 4. - 5. družstvo). Ubytovaní boli v penzióne Limba.

            Pedagogický dozor zabezpečili: vedúci kurzu - Mgr. M. Pavlík, inštruktori lyžovania – Mgr. K. Bakičová, Mgr. M. Pavlíková, PaedDr. P. Mada, Mgr. I. Vičan, pohotovosť od 22.00 hod. do 06.00 hod. zabezpečoval Mgr. I. Rybanský a zdravotnú starostlivosť poskytovala MUDr. E. Majtánová.

            Snehové podmienky a počasie nám priali, domov si žiaci priniesli veľa zážitkov.

          • Deň otvorených dverí

          • Dňa 1. februára 2023 sa na našej škole uskutočnil Deň otvorených dverí.  Približne 200 návštevníkov si vychutnalo atmosféru tohto dňa v priamom prenose.

            Študenti a pedagógovia topoľčianskeho gymnázia si pre nich pripravili pestrý program. O tom, že život na našej škole zvonením nekončí, sa žiaci základných škôl presvedčili na vlastné oči.

            Každý, kto v tento výnimočný deň k nám zavítal, mal možnosť si prezrieť priestory školy v sprievode našich žiakov. Zároveň sa účastníci Dňa otvorených dverí dozvedeli mnohé podrobnosti o možnostiach štúdia na našom gymnáziu.

            Opísať atmosféru tohto dňa nie je možné slovami, jednoducho ju treba zažiť.

            Mgr. Ľ. Candráková, PaedDr. N. Peciarová

          • ZIGGY SPORT CUP

          • ZIGGY SPORT CUP - okresné kolo v hádzanej chlapcov a dievčat sa uskutočnilo 1.2.2023 v Športovej hale v Topoľčanoch.


            Chlapci obsadili 2.miesto, dievčatá 1.miesto a postúpili do KK.
             

            Školu reprezentovali:

            chlapci: Tobias Guliš VIII.OG, Damián Joščák III.C, Tomáš Bohuš III.C, Timotej Ševčík II.C, Tomáš Krošlák III.A, Tomas Wallenfels VII.OG, Patrik Verbytsky VII.OG, Šimon Kováč VII.OG, Richard Krajčír VII.OG, Daniel Ondrčka VIII.OG, Ivan Galovič III.C, Timotej Šípoš VIII.OG

            dievčatá: Lea Dubajová IV.A, Viktória Ducká VIII.OG, Ingrid Tomanová II.A, Lýdia Šefrániková II.OG, Monika Lukačovičová III.D, Ema Gálová III.OG, Daniela Gregušová II.B, Laura Grmanová III.B


            Vedúci oboch družstiev - Mgr. Igor Rybanský

          • Lyžiarsky kurz – DONOVALY

          • V dňoch 23.1. – 27.1.2023 sa uskutočnil 1. turnus lyžiarskeho kurzu pre 1. ročník a III.OG, ktorého sa zúčastnilo 63 žiakov z tried I.C, I.D a III.OG.

            Žiaci rozdelení do družstiev 1 - 5 lyžovali v strediskách Nová Hoľa (1-2 družstvo, Záhradište 3-4-5 družstvo). Ubytovanie v penzióne Limba, ku ktorému sme si „vyšľapali“ chodník, aby sme si skrátili cestu.

            Pedagogicky zabezpečili: vedúci kurzu - Mgr. M. Pavlík, inštruktori lyžovania – Mgr. K. Bakičová, Mgr. M. Pavliková, PaedDr. P. Mada, Mgr. I. Vičan, pohotovosť od 22.00 do 06.00 zabezpečovala Mgr. Ľ Candráková, lekár MUDr. R. Bercíková.

            Snehové podmienky a počasie nám priali a čo je dôležité, domov sme sa vrátili bez zranení.

    • Kontakty

      • Gymnázium
      • +421 38 532 47 47, +421 911 195 626
      • Ul. 17. novembra 1180, 955 01 Topoľčany Slovakia
      • 038/ 532 47 47
      • 038/ 532 64 47, 0911 195 626
      • Po - Pia 8.00 - 14.00 V čase letných prázdnin sú úradné hodiny pre verejnosť vymedzené od 8.00 do 12.00 hod.
      • Pre kontakt so zamestnancami uveďte na vrátnici meno zamestnanca. Súkromné mobilné telefónne čísla neposkytujeme.
      • Webová stránka https://gymtop.edupage.org/ sa v čo najväčšej miere snaží o dodržiavanie platnej legislatívy ohľadne prístupnosti webových stránok – novely č. 570/2009 zákona č. 275/2006 Z.z. o informačných systémoch verejnej správy a platného výnosu.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Staňte sa naším fanúšikom