• Literárna cena Čakanky 2024
          • Literárna cena Čakanky 2024

          • Dňa 26. mája 2024 sa v Močenku konalo vyhodnotenie 14. ročníka celoslovenskej súťaže vo vlastnej literárnej tvorbe poézie a prózy Literárna cena Čakanky s uvedením do života románu pre deti Askárria autorom ktorého je Martha Bis. Každý z ocenených si túto knihu odniesol spolu s diplomom a ostatnými vecnými cenami ako darček od autorky a organizátorov podujatia.
            Vyhodnotenie bolo spojené aj so 17. ročníkom podujatia Slová a Tóny na tému Obraz sveta v detskej literatúre.
            Literárnej súťaže sa zúčastnilo 81 autorov s 88 príspevkami. Súťažilo sa v troch vekových kategóriách: oblasť tvorby dospelých autorov, oblasť tvorby mladých autorov a oblasť tvorby najmladších autorov poézie a prózy.
            Našu školu úspešne reprezentovali Martina Aneštíková (IV.D), ktorá získala 1. miesto v druhej kategórii. V rovnakej kategórii si 2. miesto vypísala Patrícia Michalidesová (III.C).
            Na záver pár slov z bulletinu súťaže: „Je pozoruhodné, že v dobe obrovského rozvoja IT technológií sa nájdu učitelia a literárne kluby, ktoré podporujú tvorivé písanie a slovesné umenie. K nim určite patria ZUŠ Jána Melkoviča zo Starej Ľubovne a klub pri Gymnáziu v Topoľčanoch na Ulici 17. novembra. Veľmi nás teší, že takýmto spôsobom môžeme propagovať tvorivosť a tvorbu všetkých generácií, a veríme, že našej súťaži zostanete verní aj v nasledujúcich ročníkoch.“


            Mgr. Zuzana Martišková

          • Osobnostný a sociálny rozvoj, III. blok

          • Cieľom III. bloku OSR realizovaného počas maturitného týždňa bolo prispieť ku komplexnému osobnostnému rastu žiakov prvého ročníka a rozvoju ich životných zručností.

            Uplatňovaním tejto prierezovej témy vytvárame prostredie pre podporu individuality a zdravého sebavedomia žiaka na jednej strane a rozvoj zmyslu pre spoločnosť založenej na rovnosti a tolerancii na druhej strane.

            Témy aktivít III. bloku OSR v spolupráci s Ministerstvom vnútra SR, Okresnou prokuratúrou Topoľčany, Centrom poradenstva a prevencie v Topoľčanoch boli tieto:

            • Šikana, kyberšikana, trestnoprávna zodpovednosť - Mgr. Maroš Horňák,
            • Drogy a zákon - JUDr. Silvia Fráterová,
            • Výchova k manželstvu a rodičovstvu - Mgr. Alexandra Hanáková Rosová,
            • Efektívna komunikácia - PaedDr. Natália Peciarová.

            Pozvaní odborníci s dlhoročnou praxou vo svojej oblasti zaujali našich študentov nielen odovzdanými informáciami, ale aj profesionálnym prístupom, trpezlivosťou a príkladmi z reálneho života. 

            Poďakovanie im patrí nielen od nás, ale hlavne od žiakov.

            Mgr. Ľudmila Rosová

            PaedDr. Natália Peciarová

        • Deň na Mestskom úrade pre druhákov
          • Deň na Mestskom úrade pre druhákov

          •  

            Samospráva s pani primátorkou

            Primátorka mesta Topoľčany JUDr. Alexandra Gieciová je absolventkou nášho gymnázia a má na našu školu krásne spomienky. Rovnako si uvedomuje dôležitosť odovzdávania vedomostí žiakom zážitkovým učením, preto ochotne privítala našich študentov na jej hodine Občianskej náuky.

            Veľmi prakticky podávala žiakom informácie o fungovaní samosprávy a jej zložiek, dotkla sa rozpočtu mesta, fungovania Mestského úradu, spomenula možnosti, ako sa občania a aj mladí ľudia môžu zapojiť do života mesta. Hodinu viedla interaktívnym spôsobom a žiakov odmenila za ich vedomosti.

            Na záver žiakov preskúšala pripraveným Kahoot kvízom a pozvala ich do kancelárie primátorky.

            Za jej vzácny čas jej patrí naše poďakovanie.

             

            Ocenenie osobnosti mesta

            Súčasťou dňa na Mestskom úrade bolo prekvapenie pre žiakov, ktoré si pripravili pracovníčky Matriky a zapojili do neho aj našich žiakov.

            V krásnej sobášnej sieni Mestského úradu, kde okrem svadieb a uvítaní detí do života prijímajú a oceňujú vzácnych hostí vrátili čas do minulosti a privítali baróna Stummera, ktorý sa viditeľne zaslúžil o rozvoj mesta Topoľčany.

             

            Prevencia kriminality

            Ďalšou súčasťou dňa na Mestskom úrade bol čas vyhradený na prevenciu kriminality s PhDr. Jurajom Krajčim, príslušníkom Mestskej polície.

            V oblasti primárnej prevencie sa dotkol viacerých dôležitých tém: Online priestor, Šikana a kyberšikana, Látkové a nelátkové závislosti, Právne vedomie a verejný poriadok.

            V každej téme žiaci našli presah dlhoročných skúsenosti z činnosti v Mestskej polícii, ale aj prevencii kriminality.

             

            Mgr. Ľudmila Rosová

        • Medzinárodná noc múzeí a galérií
          • Medzinárodná noc múzeí a galérií

          • V sobotu dňa 18. mája 2024 sa konala tradičná celoeurópska akcia „Medzinárodná noc múzeí a galérií“. V rámci mesta Topoľčany sa do nej zapojili Mesto Topoľčany, Tríbečské múzeum, OZ Židovský cintorín a Krúžok historikov Slovenskej historickej spoločnosti v Topoľčanoch.

            Počas tejto medzinárodnej akcie býva od roku 2016 pravidelne prístupný aj židovský cintorín v Topoľčanoch. Do prípravy sú okrem spomenutých inštitúcií zapojení aj študenti nášho gymnázia a učitelia dejepisu. „Dušou“ celej akcie je bývalá učiteľka gymnázia Mgr. H. Kopecká. Akciu spolupripravovali Mgr. B. Margová, Mgr. M. Kišac a žiaci N. Obertová (II.C), E. Hulová, E. Sigetová, D. Valášek (II.D), L. Hlavinová (III.B) a S. Krištof (III.D).

            Akcia sa stretla s veľkým záujmom verejnosti a žiaci ako lektori sprevádzali návštevníkov výstavou „Z dejín židovskej komunity v Topoľčanoch a židovského cintorína“. Návštevníci absolvovali aj prehliadku významných hrobov, najmä však hromadného hrobu s obeťami druhej svetovej vojny z takzvaného Nemčického kopca.

            Mgr. M. Kišac

        • Mediálna výchova
          • Mediálna výchova

          • Dňa 23. mája 2024 sa žiaci z III.C, III.D a VII.OG triedy vybrali na odbornú exkurziu do Bratislavy. Cieľom ich cesty bola návšteva televízie Markíza v Záhorskej Bystrici.

            Vďaka jej zamestnancom mali možnosť spoznať zákulisie viacerých relácií známych z obrazoviek. V rámci prehliadky interných priestorov televízie využili možnosť vyskúšať si úlohu moderátora priamo pred kamerou alebo prácu kameramana na opačnej strane. Prezreli si štúdio spravodajstva, v ktorom sa dozvedeli veľa zaujímavostí o tvorbe televíznych novín, príprave redaktorov pred čítaním komentárov a správ.

            Z odborného výkladu zistili, čo je náplňou práce zvukárov, režiséra i dramaturga. Pri profesii umeleckého maskéra si uvedomili, že vyžaduje nielen talent, ale aj manuálne zručnosti, aby moderátori aj pozvaní hostia vyzerali v zábere svetiel bezchybne. Nahliadli tiež do útrob réžie, ktorá predstavuje mozog celého vysielania. Neobišli ani štúdio Telerána a Most Dr. Jozefa Iľka nad známym  jazierkom v exteriérovej časti TV Markíza.

            Do areálu a interiéru televízie Markíza sa nedostanete každý deň, preto veríme, že stretnutie s každodennou realitou v zákulisí bolo pre žiakov zaujímavé a poučné. Možno sme našich gymnazistov motivovali a nasmerovali k výberu ich budúcej profesie v médiách.

                                                                                                  Mgr. M. Sedláčeková

        • ENV žiakov Gymnázia v teréne
          • ENV žiakov Gymnázia v teréne

          • Okrem ENV v rámci vyučovacích hodín sa žiaci školy zúčastňujú viacerých aktivít mimoškolskej činnosti s environmentálnym zameraním. Jednou z foriem vyučovania ENV je aj priama účasť na realizovaní úloh projektovej činnosti viacerých enviroprojektov a vyučovanie ENV v teréne.

            Počas týždňa IČ MS na škole v dňoch 20.5. a 22.5.2024 žiaci I. - V. OG navštívili Centrum environmentálnej výchovy na Gagarinovej ul. v Topoľčanoch, kde vo funkčných priestoroch enviroučebne, envirolab a interaktívnej miestnosti si prehĺbili teoretické i praktické vedomosti prostredníctvom environmentálnych aktivít.

            Žiaci tried 1. ročníka sa v Zbernom dvore v Topoľčanoch oboznámili s triedením a spracovaním materiálov odpadového hospodárstva a následne navštívili priestory kompostárne v Topoľčanoch.
             

            Mgr. S. Krajčíková

        • Dopravná výchova
          • Dopravná výchova

          • Dňa 22.mája 2024 zavítali žiaci III. a IV. ročníka osemročného gymnázia na Mestský úrad v Topoľčanoch, kde sa v spolupráci s mestskou políciou uskutočnila prednáška venovaná dopravnej výchove.

            Lektorom bol PhDr. Juraj Krajči, ktorý sa v rámci výkladu  zameral na povinnosti a  priestupky účastníkov cestnej premávky  – vodičov motorových vozidiel i chodcov. Hovoril o najčastejších príčinách nehodovosti na cestách, postupe pri riešení priestupkov, ukladaní pokút, používaní reflexných prvkov u cyklistov i chodcov, dopravných značkách i parkovaní.

            Po prednáške dostali žiaci možnosť klásť otázky týkajúce sa nielen dopravnej výchovy, ale aj práce mestskej polície, kriminality mladistvých i nástrah na sociálnych sieťach. Zaujímali sa o rôzne príklady a prípady priestupkov z praxe aj o spôsob ich riešenia.

            Ďakujeme PhDr. Krajčimu za prednášku, ktorá nám poskytla cenné a praktické informácie. 

                                                                     Mgr. M. Sedláčeková, Mgr. L. Lojková

        • Zdravý pohyb a mozog
          • Zdravý pohyb a mozog

          • Zdravý pohyb a mozog je názov prednášky, na ktorej sa dňa 21. mája 2024 zúčastnili v priestoroch TOS v Topoľčanoch  žiaci II. III. a IV. ročníka osemročného gymnázia. V spolupráci s RÚVZ v Topoľčanoch ju pre nás pripravili skúsené odborníčky – pani MUDr. Milada Harineková, PhD. a pani PhDr. Mária Trenčanská.

            Cieľom prednášky bolo upriamiť pozornosť mládeže na ľudský mozog, jeho fungovanie, možné ochorenia a spôsoby ich prevencie. Odborný výklad doplnila ukážka modelu ľudského mozgu a textovú časť prezentácie dotvorili zaujímavé fotografie tohto životne dôležitého orgánu. Prednáška nebola pre našich gymnazistov nudnou teóriou, práve naopak, vtiahla ich do svojej témy pestrými vedomostnými kvízmi, kognitívnymi aktivitami aj praktickým tréningom pamäte.

            Diskusia obohatila žiakov o nové  informácie súvisiace s nevyhnutnosťou každodenného pohybu a pobytu na čerstvom vzduchu, vhodných formách cvičenia na posilnenie fyzickej zdatnosti i na elimináciu stresových situácií.

                                                                                                                  Mgr. Miriam Sedláčeková

        • Environmentálny deň
          • Environmentálny deň

          • Dňa 20. mája 2024 žiaci tercie a kvarty vymenili triedy svojej alma mater za vzdelávacie priestory Centra environmentálnej výchovy na Gagarinovej ulici v Topoľčanoch. Ich aktivity boli orientované na ekológiu a environmentalistiku. Po zadaní úloh boli rozdelení do skupín. Jedna pracovala v enviroučebni, druhá v envirolabe. Pracovali vo dvojiciach a vyhľadávali informácie o ohrozených druhoch rastlín, živočíchov, nevhodných zásahoch človeka do prírodného prostredia. Po vzájomnej výmene názorov a prezentácii vypracovaných zadaní sa obe skupiny spoločne presunuli do interaktívnej miestnosti, kde si pozreli edukačný film pod názvom Bohatí či chudobní.

                                                                         Mgr. M. Sedláčeková, PhDr. A. Mikulová

        • Píšeš? Píšem!
          • Píšeš? Píšem!

          • Do 7. ročníka literárnej súťaže s medzinárodnou účasťou „Píšeš? Píšem!“, ktorý priamo súvisí so seminárom Píšeš? Píšem! a vychádza z podpory súčasných dramatických autorov prišlo 174 súťažných príspevkov, čo je o 20 viac ako minulý rok. Súťažiaci boli z viacerých miest zo Slovenska, Srbska i Ruska.
            Porota pracovala v zložení: spisovateľka Mária Kotvášová – Jonášová, režisérka Svetlana Gaško a autorka projektu Píšeš? Píšem! Katarína Mišíková Hitzingerová.
            Vyhodnotenie sa konalo 14. apríla 2024 v Divadle Janka Čemana v Pivnici (Vojvodinská 22, Pivnica, Srbsko) v rámci divadelného festivalu DIDA.
            Víťazné texty budú prezentované v tvorivých dielňach 13. ročníka semináru Píšeš? Píšem!, ktorý sa uskutoční v dňoch 18. - 25. 8. 2024 v Kovačici (Srbsko), kde sú pozvaní všetci ocenení autori. Najlepšie literárne práce budú predstavené na slovenských i medzinárodných festivaloch.

            Našu školu reprezentovali viacerí žiaci. V kategórii próza bol úspešný Lukáš Štreicher (II.D). Získal 1. miesto za prózu Strážca.

            Srdečne mu blahoželáme!

            Mgr. Zuzana Martišková

        • Baťov kanál - odborná exkurzia z environmentálnej výchovy
          • Baťov kanál - odborná exkurzia z environmentálnej výchovy

          • PK GEG i v tomto školskom roku pripravila pre žiakov školy odbornú exkurziu z ENV.

            16. mája 2024 v sprievode vyučujúcich RNDr. M. Krajčíka a Mgr. S. Krajčíkovej sa 28 žiakov školy plavilo Baťovým kanálom zo Skalice do Strážnice. Pozorovali zásahy človeka do prírodného prostredia, oboznámili sa s dôvodmi výstavby kanála a súčasným jeho využitím.

            Následne navštívili mesto Strážnice, prezreli si areál zámku s parkom a expozície v interiéri zámku. Odborný výklad pracovníkov navštívených lokalít dopĺňal výklad sprevádzajúceho vyučujúceho v priebehu celej exkurzie. Exkurzia splnila svoj cieľ, žiaci si z exkurzie odniesli jedinečné zážitky.

            RNDr. Milan Krajčík

        • Štúrovo pero 2024
          • Štúrovo pero 2024

          • V dňoch 19. a 20. 4. 2024 sa v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene uskutočnilo vyhodnotenie 30. ročníka celoslovenskej súťaže stredoškolských a vysokoškolských časopisov Štúrovo pero 2024.

            Tento rok sa do súťaže prihlásilo až 63 stredoškolských a vysokoškolských časopisov, 21 online projektov a 82 novinárov z celého Slovenska.

            Našu školu v kategórii Stredoškolské časopisy a Online žurnalistika zastupovali a inšpiratívne podnety získavali Matúš Gono zo IV.C a Simona Zifčiaková z VIII.OG.

            Mgr. Miriam Marková

          • Krajské kolo v MIX-VOLEJBALE stredných škôl

          • 7.5.2024 sa v telocvični Gymnázia v Zlatých Moravciach konalo Krajské kolo v MIX-VOLEJBALE stredných škôl.

            Za účasti 6 stredných škôl naše družstvo obsadilo 3. miesto, čo je pri tak silnej konkurencii veľký úspech.

            Školu reprezentovali: D. Baláži VIII.OG, S. Beličinová III.B, L. Bezáková IV.C, E. Eliaš IV.A, N. Fiantoková VIII.OG, D. Gregušová III.B, J. Jakub III.B, V. Laudon IV.C, T. Lukoťka III.D, V. Madarászová III.D, I. Mazáň IV.A, K.E. Šrámková IV.OG

            Chlapcom a dievčatám k úspechu blahoželáme

            Mgr. K. Bakičová, Mgr. M. Pavlíková

        • Návšteva zo Španielska, Erasmus+
          • Návšteva zo Španielska, Erasmus+

          • Cestovanie a spoznávanie nových kultúr nám prináša množstvo nových príležitostí, priateľstiev a nezabudnuteľných zážitkov. O tom sme sa presvedčili na vlastnej koži vďaka projektu Erasmus +, v rámci ktorého nás navštívilo 10 žiakov sprevádzaných ich pedagógmi, ktorí k nám pricestovali z katalánskeho mesta Terrassa.

            Našich hostí sme privítali tradičným slovenským zvykom - chlebom a soľou. Žiaci Gymnázia si pripravili bohatý program, ktorý pozostával z ukážok slovenských ľudových tancov a piesní. Hostia boli príjemne prekvapení aj z ukážky tanga a flamenca v podaní našich žiakov. Po ukončení hlavného programu sme nových spolužiakov a ich pani učiteľky previedli po škole a ukázali im, ako to na Gymnáziu chodí. Taktiež sme navštívili mestskú radnicu, ktorou nás sprevádzal viceprimátor, pán Želiska. Po návšteve radnice našich hostí čakala prehliadka Topoľčian pod vedením Dominika Ďuráka, ktorý si pripravil odborný výklad o našom meste. Utorkové dopoludnie sme strávili spoznávaním španielskej a katalánskej kultúry. V rámci osláv sviatku St. Jordis Day sme ako dar od hostí dostali ruže, ktoré sú typickou súčasťou pri týchto oslavách. Po vyučovaní sa skupina sprevádzajúcich žiakov a našich španielskych priateľov vybrala do mestskej galérie, kde sme sa zúčastnili prehliadky výstavy Erika Šilleho a preberali naše rôzne pohľady na umenie. Zabavili sme sa spevom obľúbených slovenských aj zahraničných piesní, pri ktorých nás na klavíri doprevádzal Vladimír Chrenko. Podvečer sme strávili v kaviarni, kde sme sa všetci viac zblížili a dozvedeli mnoho nového o oboch kultúrach. Nasledujúce ráno nás síce neprivítalo príjemným počasím, ale cieľ našej cesty zostal nezmenený. Navštívili sme Apponyiho knižnicu v Oponiciach, kde nás čakala odborná prednáška o histórii tejto knižnej zbierky a kaštieľa v anglickom jazyku. Po prehliadke sme sa presunuli do múzea, kde sme si rozšírili obzory v oblasti histórie rodu Apponyiovcov. Všetci sme si aj napriek nepriaznivému počasiu užili zaujímavý výlet a spokojní sa vrátili do Topoľčian. Vo štvrtok sa naši hostia potrápili slovenskými jazykolamami a spoločne sme sa priučili tradičným tancom z oboch krajín. Neskôr sa naši priatelia spoločne s prvákmi vybrali na výlet do Nitry, kde spoznali ďalšie pamiatky nášho regiónu a užili si príjemný slnečný deň. Posledný deň mobility zažili španielskí žiaci typické vyučovanie na gymnáziu a celá škola sa zabavila počas prestávky na Latino Disco. Na záver sme si spoločne uplietli náramky priateľstva, odovzdali našim hosťom certifikáty a zaspomínali na veselé príhody a krásne spoločne strávené chvíle.

            Návštevu sme zavŕšili večerou v príjemnom prostredí a nezostávalo nič iné, ako sa definitívne rozlúčiť a ukončiť tento neskutočný týždeň plný zážitkov a nezabudnuteľných spomienok. Veríme, že sa s našimi novými kamarátmi opäť stretneme.

            Adela Snopová, Petra Kmeťová, Sarah Mozolová, II.A

          • Majstrovstvá SŠ vo florbale - SUPERPOHÁR 2024

          • V celoslovenskom kole vo FLORBALE chlapcov, ktoré sa konalo v Trenčíne 29. - 30.04.2024, sme obsadili 7. miesto. I keď to nie je popredné umiestnenie, chlapci podali bojovný výkon a právom im patrí poďakovanie za vzornú reprezentáciu našej školy.

            Školu reprezentovali: P. Adamkovič I.C, M. Barát IV.D,  M. Bujna III.C,  M. Gono IV.C, O.J. Hanák II.C, N. Janovics I.B, D. Joščák IV.C, A. Katrák VII.OG, J. Kerek III.C, A. Kollár I.A, M. Marko III.C, J. Pasovský I.C, T. Ševčík III.C, A.P. Škorec III.C, L. Valaský I.C 

            Mgr. M. Pavlík, Mgr. M. Pavlíková

        • ISTROBOT 2024
          • ISTROBOT 2024

          • 20.04.2024 sa na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave konal 24. ročník medzinárodnej súťaže v stavaní a programovaní robota v súťažných kategóriách: Stopár, Sklad kečupu, Myš v bludisku, LegoSumo, Záchranársky dron a Voľná jazda.

            Tento ročník mal rekordný počet súťažiacich, 85 robotov zo Slovenska, Poľska, Česka a Nemecka.

            V kategórii LegoSumo s účasťou 38 robotov, zbierali cenné skúsenosti Michal Babala a Lukáš Štreicher.

             

            Mgr. Alžbeta Rybnikárová

          • Okresné kolo v MIX-VOLEJBALE stredných škôl

          • 25.4.2024 sa v telocvični OA a SOŠ TaS konalo Okresné kolo v MIX-VOLEJBALE stredných škôl.

            Za účasti 7 stredných škôl družstvo našej školy obsadilo 1.miesto a postúpilo do krajského kola.

            Školu reprezentovali: D. Baláži VIII.OG, S. Beličinová III.B, L. Bezáková IV.C, E. Eliaš IV.A, N. Fiantoková VIII.OG, D. Gregušová III.B, J. Jakub III.B, V. Laudon IV.C, T. Lukoťka III.D, V. Madarászová III.D,               I. Mazáň IV.A, K.E. Šrámková IV.OG

            Chlapcom a dievčatám k úspechu blahoželáme

            Mgr. Bakičová K.

          • Okresné kolo Súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany

          • 24.4.2024 sa v priestoroch Zimného štadióna v Topoľčanoch po päť ročnej prestávke konalo Okresné kolo Súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany. Za účasti 10 základných škôl z topoľčianskeho okresu sa naši žiaci osemročného gymnázia umiestnili na 7.mieste. I keď neobsadili popredné priečky, patrí im poďakovanie za vzornú reprezentáciu školy.

            Školu reprezentovali: Lea Kučáková III.OG, Daniela Humenchak III.OG, Filip Lukačovič II.OG, Emil Duleba II.OG

            Žiaci S. Ondrušová III.OG, A. Ondík II.OG, R. Dalloš II.OG, R. Kunocha II.OG pomáhali na stanovištiach ako figuranti.

            Mgr. Bakičová K.

      • Kontakty

        • Gymnázium
        • +421 38 532 47 47, +421 911 195 626
        • Ul. 17. novembra 1180, 955 01 Topoľčany
          Topoľčany
          Slovakia
        • 038/ 532 47 47
        • 038/ 532 64 47, 0911 195 626
        • Po - Pia 8.00 - 14.00

          V čase letných prázdnin sú úradné hodiny pre verejnosť vymedzené od 8.00 do 12.00 hod.
        • Pre kontakt so zamestnancami uveďte na vrátnici meno zamestnanca.
          Súkromné mobilné telefónne čísla neposkytujeme.
        • Webová stránka https://gymtop.edupage.org/ sa v čo najväčšej miere snaží o dodržiavanie platnej legislatívy ohľadne prístupnosti webových stránok – novely č. 570/2009 zákona č. 275/2006 Z.z. o informačných systémoch verejnej správy a platného výnosu.
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Staňte sa naším fanúšikom