• Trenčiansky robotický deň 2024
          • Trenčiansky robotický deň 2024

          • Stredná odborná škola, Pod Sokolicami 14, Trenčín organizovala v dňoch 12.-13. júna 2024 18. ročník medzinárodnej súťažnej prehliadky robotov, Trenčiansky robotický deň, ktorej cieľom je popularizácia vedy a techniky medzi žiakmi základných a stredných škôl. 

            Na súťažnej prehliadke vyhlásenej Ministerstvom školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR našu školu reprezentovali: Martin Ballo, Marek Višenka, Tomáš Nováčik, Michal Babala a Lukáš Štreicher.

            V kategórii DoIt! do 16 rokov získal Martin Ballo 2. miesto a v kategórii Follower Hard do 16 rokov Marek Višenka 5. miesto.

            Blahoželáme a všetkým zúčastneným želáme veľa úspechov v ďalších robotických súťažiach.

            Mgr. Alžbeta Rybnikárová

        • Individuálna žiacka mobilita na Sicílii/ Erasmus+
          • Individuálna žiacka mobilita na Sicílii/ Erasmus+

          • Dňa 27. apríla 2024 sme v rámci programu Erasmus+ vycestovali na Sicíliu, kde sme strávili jeden mesiac na strednej škole v meste Messina. Tento pobyt nám priniesol množstvo zážitkov a nových skúseností.

            Vďaka štúdiu na miestnom lýceu sme mali možnosť všimnúť si rozdiely v školskom systéme. Hoci po anglicky vedeli iba niektorí učitelia, všetci sa nám ochotne snažili vysvetliť preberané učivo. Veľmi nápomocní boli aj naši spolužiaci. Mali sme tiež príležitosť spoznať miestnu kultúru a životný štýl. Navštívili sme niekoľko historických miest, ako napríklad Castello di Milazzo, katedrálu Duomo di Messina alebo antické grécke divadlo v Taormine.

            Náš Erasmus+ pobyt v Messine bol nezabudnuteľným zážitkom, ktorý nás obohatil v mnohých oblastiach. Priniesol nám nové poznatky, priateľstvá a spomienky, na ktoré nikdy nezabudneme. Sme vďační za túto príležitosť a tešíme sa na ďalšie podobné projekty, ktoré nám umožnia objavovať svet za hranicami Slovenska.

                                                                                           Michal Fráter a Dominik Rosa, III.C

        • Individuálna žiacka mobilita v Španielsku / Erasmus+
          • Individuálna žiacka mobilita v Španielsku / Erasmus+

          • V dňoch 24.4.-23.5.2024 sme ako prvé žiačky nášho gymnázia dostali úžasnú príležitosť vycestovať na  individuálnu žiacku mobilitu v rámci projektu Erasmus+. Na jeden mesiac sme sa tak stali študentkami katalánskej strednej školy Montserrat Roig v meste Terrassa v Španielsku.

            Spočiatku sme boli dosť neisté a napäté, no vďaka milým domácim to netrvalo dlho. Hneď druhý deň po príchode sme boli srdečne privítané v novej škole. Zvítali sme sa s pani koordinátorkou Annou, vedením školy a novými spolužiakmi. Boli veľmi milí a pozorní. Nie nadarmo sa vraví, že Španieli sú priateľský národ. Od prvých chvíľ bolo vidno kultúrne rozdiely a odlišné postoje. Napríklad predstava cesty do školy 20 minút pešo bola pre našich spolužiakov neprijateľná, no pre nás každodenná prirodzená realita.

            Okrem štúdia sme mali možnosť spoznávať španielsku – katalánsku kultúru, zákutia mesta Terrassa, jeho nezameniteľnú atmosféru, miestne špeciality a životný štýl obyvateľov. Potulky po Terrasse i tie po Barcelone sú nezabudnuteľné. Barcelonu sme navštívili niekoľkokrát, no stále v nej bolo čo objavovať. Je to nádherné mesto plné kultúry a na život v nej by si zvykol každý. Vďaka pestrému pôvodu našich spolužiakov sme  mali možnosť zoznámiť sa aj s inými kultúrami, keďže niektorí spolužiaci pochádzali z Maroka, Brazílie či iných kútov sveta.

            Výučba prebiehala v katalánčine, čo bolo samozrejme veľkou výzvou, no vďaka prívetivým učiteľom a spolužiakom, to všetko prebiehalo hladko. Študijné výzvy neboli však jediné, ktorým sme museli čeliť. Jazyková bariéra v obchodoch, kedy aj obyčajné nakupovanie šunky prebiehalo dvadsať minút, či vystriedanie štyroch lekárov, pokým aspoň jeden z nich vedel povedať ,,It´s okay!” sú vtipné momenty, na ktoré nikdy nezabudneme. Taktiež sme mali možnosť presvedčiť sa o tom, aký živý národ Španieli skutočne sú a ako ľahko vás vedia prijať za svojich.

            To, čo si však z našej mobility odnášame najviac sú nové medzinárodné priateľstvá, nadobudnutá samostatnosť, životné zručnosti, celková schopnosť adaptácie, vynaliezavosť, flexibilita a v neposlednom rade zistenie, aké iné môže vzdelávanie byť. Sme vďačné za možnosť absolvovať takúto zahraničnú mobilitu, ktorá nám priniesla skúsenosti s iným spôsobom života a vzdelávania

            Miriam Mečárová (III.C), Andrea Zubatá a Simona Urbanová (III.D)

        • Vyhodnotenie literárnej súťaže O cenu Dominika Tatarku 2024
          • Vyhodnotenie literárnej súťaže O cenu Dominika Tatarku 2024

          • Vo štvrtok 30. mája 2024 sa v kultúrnom dome v Plevníku-Drienovom uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie XXI. ročníka celoslovenskej literárnej súťaže O CENU DOMINIKA TATARKU 2024.

            V programe si hostia vypočuli dramatizované predčítanie úryvku z knihy Navrávačky v podaní Petra Hudáka z Púchova a pripravená bola i výstava KARPATSKÝ PASTIER – život a dielo Dominika Tatarku.
            V tomto ročníku sa do súťaže prihlásilo 78 autorov, ktorých literárne práce hodnotila odborná porota.
            Z našej školy v 2. kategórii získala Patrícia Michalidesová (III.C) Cenu poroty za prózu (Nočná mora) a za súbor básní (Farebný príbeh a i.).

            Patrícia Michalidesová

        • JavaScript Cup a Python Cup - programátorské súťaže
          • JavaScript Cup a Python Cup - programátorské súťaže

          • Dňa 15.5.2024 sa konalo celoštátne kolo súťaží v programovaní v jazykoch JavaScript a Python. Súťaže boli určené pre žiakov 8. a 9. ročníka ZŠ a 1. - 4. ročníka stredných škôl, resp. žiakov tercie až oktávy osemročných gymnázií. Zúčastnilo sa ich 16 žiakov v JavaScript Cup a 599 žiakov v Python Cup.

            Úlohy boli pripravené predovšetkým pre žiakov, ktorí majú záujem o programovanie v jazyku JavaScript s využitím canvas v kombinácii s HTML5 a knižnice turtle.js a v jazyku Python s využitím jeho grafických možností výhradne iba pomocou modulov turtle a tkinter.JavaScript Cup.

            Súťaž trvala 90 minút a boli v nej 3 súťažné úlohy.

            V JavaScript Cup našu školu úspešne reprezentoval Michal Fráter z III.C triedy, ktorý obsadil 3.miesto.

            Úspešným riešiteľom v Python Cup sa stal Timotej Vaško z III.D triedy.

             Srdečne blahoželáme !

                             Ing. I. Valachová, Mgr. R. Krošlák

        • Olympiáda mladých vedcov 2024
          • Olympiáda mladých vedcov 2024

          • V dňoch 26. - 31. 5. 2024 sa v Bratislave konalo celoštátne kolo 21. ročníka Olympiády mladých vedcov, do ktorého postúpilo  26 žiakov.  

            Do finále sa prebojoval a našu školu veľmi úspešne reprezentoval Michal Krumpár zo IV.OG triedy.     

            Po náročnom týždni, kde preukazoval nielen svoje vedomosti, ale aj praktickú experimentálnu činnosť z troch prírodných vied - biológie, fyziky a chémie, obsadil krásne 2. miesto.

            Má možnosť postúpiť do medzinárodného kola.

            Srdečne blahoželáme !

            Ing. I. Valachová, Mgr. E. Kúdelová, Mgr. K. Dřízhalová

        • IQ Olympiáda 2024
          • IQ Olympiáda 2024

          • 📣 4. júna 2024 sa uskutočnil 13. ročník súťaže IQ olympiáda. Levoča mala tú česť privítať finalistov z celého Slovenska, 60 najšikovnejších z viac ako 11 000 zapojených detí. V mestskom divadle si zmerali sily v logickom myslení. Malí olympionici riešili vyše 80 teoretických a praktických úloh.

            Do celoslovenského kola 13. ročníka IQ olympiády sa prebojovala aj žiačka našej školy - Karolína Trgiňová z II.OG, ktorá sa spomedzi 11 314 prihlásených súťažiacich vo finále umiestnila na krásnom 9. mieste. 🏅

            Karolínke srdečne gratulujeme!👏

            Foto zdroj: Facebook – IQ olympiáda

        • Literárna Villa Zerna 2024
          • Literárna Villa Zerna 2024

          • Literárny klub PoeMa v Hornom Srní, Obecná knižnica v Hornom Srní a obec Horné Srnie zorganizovali už 11. ročník celoslovenskej literárnej súťaže Villa Zerna 2024, ktorej vyhodnotenie sa uskutočnilo dňa 7. júna 2024 v Hornom Srní.

            V rámci vyhodnotenia bol pripravený program, v ktorom nám žiaci ZŠ z Horného Srnia a ZUŠ z Nemšovej predviedli svoje tanečné a hudobné vystúpenia.

            Odborná porota udelila ceny v štyroch vekových kategóriách. V tretej kategórii získala 2. miesto za poéziu Martina Aneštíková (IV.D) a 3. miesto za poéziu Laura Godálová (III.C). V štvrtej kategórii si 1. miesto za poéziu pre deti a mládež prevzala pani  Mgr. Zuzana Martišková.

        • Slovo 2024
          • Slovo 2024

          • Vo štvrtok 6. júna 2024 sa v Pálffyho paláci v Bratislave konalo vyhodnotenie 9. ročníka celoslovenskej literárnej súťaže SLOVO, ktorej vyhlasovateľom je vydavateľstvo Orbis Pictus Istropolitana. Téma tohtoročného ročníka znela: Chcete žiť ako vaši rodičia?

            V historickom centre hlavného mesta nás privítalo nielen výnimočné prostredie paláca, ale i členovia odbornej poroty v zložení: predseda Asociácie spisovateľov Slovenska a zároveň aj predseda poroty Peter Juščák, spisovatelia Erik Ondrejička, Silvester Lavrík, organizátori a moderátori súťaže. Slávnostnú atmosféru umocnil hudobný program a účasť známych osobností ako Anna Jakab-Rakovská a Alexander Bárta. Pre víťazov boli pripravené hodnotné ceny a výborné jedlo.

            Našu školu vo finále súťaže reprezentovali dve žiačky. V štvrtej kategórii POÉZIA SŠ získala Laura Godálová (III.C) 3. miesto a Lucii Murínovej (III.C) udelila porota čestné uznanie.

            Lucia Murínová, III.C

        • Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko?
          • Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko?

          • Keď som vstúpila do mesta Nové Zámky, vedela som, že ma čaká niečo výnimočné. Súťaž sa mi vryla do pamäti ako deň plný inšpirácie a hrdosti. Táto udalosť nebola len obyčajnou súťažou, ale oslavou krás našej reči a krajiny. Atmosféra, ktorá bola od začiatku naozaj veľkolepá, ma zahrnula svojím entuziazmom. Pri soche Antona Bernoláka som cítila hrdosť na nás, Slovákov, že sme ako malý národ dokázali predviesť náš talent v tom najlepšom svetle.
            Uvítací program bol plný kultúrnych zážitkov a príhovorov srdečných ľudí. Na ceremónii vystúpili významní hostia, vrátane primátora mesta a zástupcov z ministerstva školstva a kultúry, ktorí svojimi povzbudzujúcimi slovami podporili všetkých účastníkov. Ich príhovory ešte umocnili pocit významnosti podujatia nielen ako jednorazového vystúpenia, ale poukázali na každodenné výzvy, ktoré má Slovák prijímať a pasovať sa s nimi.
            Súťažiaci reprezentovali svoje literárne diela s obrovským nadšením a láskou k slovenčine a Slovensku. Každý príbeh bol jedinečný a obohacujúci, čo len podčiarklo bohatstvo našej kultúry a v poslucháčovi zanechalo hlboký dojem.

            Som vďačná za možnosť byť súčasťou tohto podujatia. Ďakujem organizátorom za ich nesmiernu prácu, účastníkom za ich vášeň a kreativitu a hosťom za ich podporu a milé slová. Teším sa na ďalší ročník, kde budeme môcť opäť spoločne oslavovať krásu nášho jazyka a Slovenska.

                                                                                       Zoja Martinkovičová II.C

          • Fyzikálna olympiáda

          • Dňa 17.4.2024 sa uskutočnilo krajské kolo FO kat E. v Nitre. Našu školu veľmi úspešne reprezentoval Michal Kumpár zo IV. OG. Obsadil 4. miesto v KK a 1. miesto v okresnom kole FO.
            Krajské kolo FO kat. B,C,D sa konalo v Nitre 15.5.2024. Do krajského kola postúpili a školu reprezentovali Dominik Ďurák (I.C) v kat. D obsadil 6.- 8. miesto a Klára Vargová (II.B) v kat. C obsadila 8.- 9. miesto.
            Dňa 21.5.2024 sa uskutočnilo okresné kolo FO kat G. na ZŠ, Hollého ul. v Topoľčanoch. Našu školu veľmi úspešne reprezentovali Karolína Trgiňová a Marek Višenka z II. OG. Získali 1.- 2. miesto.
            Prípravu zabezpečovali Ing. I. Valachová a Mgr. Lucia Lojková.
            Srdečne blahoželáme!

        • Literárna cena Čakanky 2024
          • Literárna cena Čakanky 2024

          • Dňa 26. mája 2024 sa v Močenku konalo vyhodnotenie 14. ročníka celoslovenskej súťaže vo vlastnej literárnej tvorbe poézie a prózy Literárna cena Čakanky s uvedením do života románu pre deti Askárria autorom ktorého je Martha Bis. Každý z ocenených si túto knihu odniesol spolu s diplomom a ostatnými vecnými cenami ako darček od autorky a organizátorov podujatia.
            Vyhodnotenie bolo spojené aj so 17. ročníkom podujatia Slová a Tóny na tému Obraz sveta v detskej literatúre.
            Literárnej súťaže sa zúčastnilo 81 autorov s 88 príspevkami. Súťažilo sa v troch vekových kategóriách: oblasť tvorby dospelých autorov, oblasť tvorby mladých autorov a oblasť tvorby najmladších autorov poézie a prózy.
            Našu školu úspešne reprezentovali Martina Aneštíková (IV.D), ktorá získala 1. miesto v druhej kategórii. V rovnakej kategórii si 2. miesto vypísala Patrícia Michalidesová (III.C).
            Na záver pár slov z bulletinu súťaže: „Je pozoruhodné, že v dobe obrovského rozvoja IT technológií sa nájdu učitelia a literárne kluby, ktoré podporujú tvorivé písanie a slovesné umenie. K nim určite patria ZUŠ Jána Melkoviča zo Starej Ľubovne a klub pri Gymnáziu v Topoľčanoch na Ulici 17. novembra. Veľmi nás teší, že takýmto spôsobom môžeme propagovať tvorivosť a tvorbu všetkých generácií, a veríme, že našej súťaži zostanete verní aj v nasledujúcich ročníkoch.“


            Mgr. Zuzana Martišková

          • Osobnostný a sociálny rozvoj, III. blok

          • Cieľom III. bloku OSR realizovaného počas maturitného týždňa bolo prispieť ku komplexnému osobnostnému rastu žiakov prvého ročníka a rozvoju ich životných zručností.

            Uplatňovaním tejto prierezovej témy vytvárame prostredie pre podporu individuality a zdravého sebavedomia žiaka na jednej strane a rozvoj zmyslu pre spoločnosť založenej na rovnosti a tolerancii na druhej strane.

            Témy aktivít III. bloku OSR v spolupráci s Ministerstvom vnútra SR, Okresnou prokuratúrou Topoľčany, Centrom poradenstva a prevencie v Topoľčanoch boli tieto:

            • Šikana, kyberšikana, trestnoprávna zodpovednosť - Mgr. Maroš Horňák,
            • Drogy a zákon - JUDr. Silvia Fráterová,
            • Výchova k manželstvu a rodičovstvu - Mgr. Alexandra Hanáková Rosová,
            • Efektívna komunikácia - PaedDr. Natália Peciarová.

            Pozvaní odborníci s dlhoročnou praxou vo svojej oblasti zaujali našich študentov nielen odovzdanými informáciami, ale aj profesionálnym prístupom, trpezlivosťou a príkladmi z reálneho života. 

            Poďakovanie im patrí nielen od nás, ale hlavne od žiakov.

            Mgr. Ľudmila Rosová

            PaedDr. Natália Peciarová

        • Deň na Mestskom úrade pre druhákov
          • Deň na Mestskom úrade pre druhákov

          •  

            Samospráva s pani primátorkou

            Primátorka mesta Topoľčany JUDr. Alexandra Gieciová je absolventkou nášho gymnázia a má na našu školu krásne spomienky. Rovnako si uvedomuje dôležitosť odovzdávania vedomostí žiakom zážitkovým učením, preto ochotne privítala našich študentov na jej hodine Občianskej náuky.

            Veľmi prakticky podávala žiakom informácie o fungovaní samosprávy a jej zložiek, dotkla sa rozpočtu mesta, fungovania Mestského úradu, spomenula možnosti, ako sa občania a aj mladí ľudia môžu zapojiť do života mesta. Hodinu viedla interaktívnym spôsobom a žiakov odmenila za ich vedomosti.

            Na záver žiakov preskúšala pripraveným Kahoot kvízom a pozvala ich do kancelárie primátorky.

            Za jej vzácny čas jej patrí naše poďakovanie.

             

            Ocenenie osobnosti mesta

            Súčasťou dňa na Mestskom úrade bolo prekvapenie pre žiakov, ktoré si pripravili pracovníčky Matriky a zapojili do neho aj našich žiakov.

            V krásnej sobášnej sieni Mestského úradu, kde okrem svadieb a uvítaní detí do života prijímajú a oceňujú vzácnych hostí vrátili čas do minulosti a privítali baróna Stummera, ktorý sa viditeľne zaslúžil o rozvoj mesta Topoľčany.

             

            Prevencia kriminality

            Ďalšou súčasťou dňa na Mestskom úrade bol čas vyhradený na prevenciu kriminality s PhDr. Jurajom Krajčim, príslušníkom Mestskej polície.

            V oblasti primárnej prevencie sa dotkol viacerých dôležitých tém: Online priestor, Šikana a kyberšikana, Látkové a nelátkové závislosti, Právne vedomie a verejný poriadok.

            V každej téme žiaci našli presah dlhoročných skúsenosti z činnosti v Mestskej polícii, ale aj prevencii kriminality.

             

            Mgr. Ľudmila Rosová

        • Medzinárodná noc múzeí a galérií
          • Medzinárodná noc múzeí a galérií

          • V sobotu dňa 18. mája 2024 sa konala tradičná celoeurópska akcia „Medzinárodná noc múzeí a galérií“. V rámci mesta Topoľčany sa do nej zapojili Mesto Topoľčany, Tríbečské múzeum, OZ Židovský cintorín a Krúžok historikov Slovenskej historickej spoločnosti v Topoľčanoch.

            Počas tejto medzinárodnej akcie býva od roku 2016 pravidelne prístupný aj židovský cintorín v Topoľčanoch. Do prípravy sú okrem spomenutých inštitúcií zapojení aj študenti nášho gymnázia a učitelia dejepisu. „Dušou“ celej akcie je bývalá učiteľka gymnázia Mgr. H. Kopecká. Akciu spolupripravovali Mgr. B. Margová, Mgr. M. Kišac a žiaci N. Obertová (II.C), E. Hulová, E. Sigetová, D. Valášek (II.D), L. Hlavinová (III.B) a S. Krištof (III.D).

            Akcia sa stretla s veľkým záujmom verejnosti a žiaci ako lektori sprevádzali návštevníkov výstavou „Z dejín židovskej komunity v Topoľčanoch a židovského cintorína“. Návštevníci absolvovali aj prehliadku významných hrobov, najmä však hromadného hrobu s obeťami druhej svetovej vojny z takzvaného Nemčického kopca.

            Mgr. M. Kišac

        • Mediálna výchova
          • Mediálna výchova

          • Dňa 23. mája 2024 sa žiaci z III.C, III.D a VII.OG triedy vybrali na odbornú exkurziu do Bratislavy. Cieľom ich cesty bola návšteva televízie Markíza v Záhorskej Bystrici.

            Vďaka jej zamestnancom mali možnosť spoznať zákulisie viacerých relácií známych z obrazoviek. V rámci prehliadky interných priestorov televízie využili možnosť vyskúšať si úlohu moderátora priamo pred kamerou alebo prácu kameramana na opačnej strane. Prezreli si štúdio spravodajstva, v ktorom sa dozvedeli veľa zaujímavostí o tvorbe televíznych novín, príprave redaktorov pred čítaním komentárov a správ.

            Z odborného výkladu zistili, čo je náplňou práce zvukárov, režiséra i dramaturga. Pri profesii umeleckého maskéra si uvedomili, že vyžaduje nielen talent, ale aj manuálne zručnosti, aby moderátori aj pozvaní hostia vyzerali v zábere svetiel bezchybne. Nahliadli tiež do útrob réžie, ktorá predstavuje mozog celého vysielania. Neobišli ani štúdio Telerána a Most Dr. Jozefa Iľka nad známym  jazierkom v exteriérovej časti TV Markíza.

            Do areálu a interiéru televízie Markíza sa nedostanete každý deň, preto veríme, že stretnutie s každodennou realitou v zákulisí bolo pre žiakov zaujímavé a poučné. Možno sme našich gymnazistov motivovali a nasmerovali k výberu ich budúcej profesie v médiách.

                                                                                                  Mgr. M. Sedláčeková

        • ENV žiakov Gymnázia v teréne
          • ENV žiakov Gymnázia v teréne

          • Okrem ENV v rámci vyučovacích hodín sa žiaci školy zúčastňujú viacerých aktivít mimoškolskej činnosti s environmentálnym zameraním. Jednou z foriem vyučovania ENV je aj priama účasť na realizovaní úloh projektovej činnosti viacerých enviroprojektov a vyučovanie ENV v teréne.

            Počas týždňa IČ MS na škole v dňoch 20.5. a 22.5.2024 žiaci I. - V. OG navštívili Centrum environmentálnej výchovy na Gagarinovej ul. v Topoľčanoch, kde vo funkčných priestoroch enviroučebne, envirolab a interaktívnej miestnosti si prehĺbili teoretické i praktické vedomosti prostredníctvom environmentálnych aktivít.

            Žiaci tried 1. ročníka sa v Zbernom dvore v Topoľčanoch oboznámili s triedením a spracovaním materiálov odpadového hospodárstva a následne navštívili priestory kompostárne v Topoľčanoch.
             

            Mgr. S. Krajčíková

        • Dopravná výchova
          • Dopravná výchova

          • Dňa 22.mája 2024 zavítali žiaci III. a IV. ročníka osemročného gymnázia na Mestský úrad v Topoľčanoch, kde sa v spolupráci s mestskou políciou uskutočnila prednáška venovaná dopravnej výchove.

            Lektorom bol PhDr. Juraj Krajči, ktorý sa v rámci výkladu  zameral na povinnosti a  priestupky účastníkov cestnej premávky  – vodičov motorových vozidiel i chodcov. Hovoril o najčastejších príčinách nehodovosti na cestách, postupe pri riešení priestupkov, ukladaní pokút, používaní reflexných prvkov u cyklistov i chodcov, dopravných značkách i parkovaní.

            Po prednáške dostali žiaci možnosť klásť otázky týkajúce sa nielen dopravnej výchovy, ale aj práce mestskej polície, kriminality mladistvých i nástrah na sociálnych sieťach. Zaujímali sa o rôzne príklady a prípady priestupkov z praxe aj o spôsob ich riešenia.

            Ďakujeme PhDr. Krajčimu za prednášku, ktorá nám poskytla cenné a praktické informácie. 

                                                                     Mgr. M. Sedláčeková, Mgr. L. Lojková

        • Zdravý pohyb a mozog
          • Zdravý pohyb a mozog

          • Zdravý pohyb a mozog je názov prednášky, na ktorej sa dňa 21. mája 2024 zúčastnili v priestoroch TOS v Topoľčanoch  žiaci II. III. a IV. ročníka osemročného gymnázia. V spolupráci s RÚVZ v Topoľčanoch ju pre nás pripravili skúsené odborníčky – pani MUDr. Milada Harineková, PhD. a pani PhDr. Mária Trenčanská.

            Cieľom prednášky bolo upriamiť pozornosť mládeže na ľudský mozog, jeho fungovanie, možné ochorenia a spôsoby ich prevencie. Odborný výklad doplnila ukážka modelu ľudského mozgu a textovú časť prezentácie dotvorili zaujímavé fotografie tohto životne dôležitého orgánu. Prednáška nebola pre našich gymnazistov nudnou teóriou, práve naopak, vtiahla ich do svojej témy pestrými vedomostnými kvízmi, kognitívnymi aktivitami aj praktickým tréningom pamäte.

            Diskusia obohatila žiakov o nové  informácie súvisiace s nevyhnutnosťou každodenného pohybu a pobytu na čerstvom vzduchu, vhodných formách cvičenia na posilnenie fyzickej zdatnosti i na elimináciu stresových situácií.

                                                                                                                  Mgr. Miriam Sedláčeková

        • Environmentálny deň
          • Environmentálny deň

          • Dňa 20. mája 2024 žiaci tercie a kvarty vymenili triedy svojej alma mater za vzdelávacie priestory Centra environmentálnej výchovy na Gagarinovej ulici v Topoľčanoch. Ich aktivity boli orientované na ekológiu a environmentalistiku. Po zadaní úloh boli rozdelení do skupín. Jedna pracovala v enviroučebni, druhá v envirolabe. Pracovali vo dvojiciach a vyhľadávali informácie o ohrozených druhoch rastlín, živočíchov, nevhodných zásahoch človeka do prírodného prostredia. Po vzájomnej výmene názorov a prezentácii vypracovaných zadaní sa obe skupiny spoločne presunuli do interaktívnej miestnosti, kde si pozreli edukačný film pod názvom Bohatí či chudobní.

                                                                         Mgr. M. Sedláčeková, PhDr. A. Mikulová

    • Kontakty

      • Gymnázium
      • +421 38 532 47 47, +421 911 195 626
      • Ul. 17. novembra 1180, 955 01 Topoľčany
        Topoľčany
        Slovakia
      • 038/ 532 47 47
      • 038/ 532 64 47, 0911 195 626
      • Po - Pia 8.00 - 14.00

        V čase letných prázdnin sú úradné hodiny pre verejnosť vymedzené od 8.00 do 12.00 hod.
      • Pre kontakt so zamestnancami uveďte na vrátnici meno zamestnanca.
        Súkromné mobilné telefónne čísla neposkytujeme.
      • Webová stránka https://gymtop.edupage.org/ sa v čo najväčšej miere snaží o dodržiavanie platnej legislatívy ohľadne prístupnosti webových stránok – novely č. 570/2009 zákona č. 275/2006 Z.z. o informačných systémoch verejnej správy a platného výnosu.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Staňte sa naším fanúšikom