• Deň Zeme - 22.04.2024
          • Deň Zeme - 22.04.2024

          • Naša modrá planéta oslavuje svoj sviatok každý rok 22. apríla. Tento deň si pripomínajú milióny ľudí na celom svete s cieľom poukázať na environmentálne problémy, znečistenie a klimatickú krízu, ktoré ohrozujú ľudstvo aj našu Zem. Mottom tohto ročníka je Zem verzus plasty. Upozorňuje nás na znečistenie spôsobené zvýšenou produkciou a používaním plastov.

            Pri príležitosti oslavy Dňa Zeme žiaci 1. - 4. ročníka osemročného gymnázia na hodine etickej výchovy diskutovali o životnom prostredí, triedení a recyklácii odpadu, navrhovali spôsoby, ako znížiť spotrebu plastov, neplytvať potravinami či šetriť vodu v domácnosti.

            Kreslili plagáty s environmentálnou tematikou, riešili osemsmerovky, tajničky, zahrali sa na jazykových redaktorov - pracovali s textom Ekologická stopa, v ktorom hľadali a opravovali pravopisné chyby. Pri týchto aktivitách sa nielen zabavili, ale vzájomne prepojili získané informácie z etickej a environmentálnej výchovy s materinským jazykom.

                                                                                                  Mgr. M. Sedláčeková

        • ERASMUS+, Terrassa, Španielsko - mobilita žiakov
          • ERASMUS+, Terrassa, Španielsko - mobilita žiakov

          • Všetko sa začalo, keď sme sa po vianočných prázdninách vrátili do školy. Oznámili nám, že nás vybrali na Erasmus+ do Španielska, Terrassy. Katalánsko – teplo, slnko, dobrá nálada... Okrem jedného upršaného dňa sa v takomto duchu niesol aj náš týždňový pobyt v Terrasse.

            Po niekoľkohodinovom cestovaní sme sa dostali do finálnej destinácie - Terrassy. Tá na nás zapôsobila na prvý pohľad svojou krásou – typická architektúra, malebné uličky a príjemná atmosféra na nás sršala z každej strany.

            Príjemne sme sa cítili aj v škole Montserrat Roig, v ktorej sme sa na celý týždeň stali žiakmi. Noví spolužiaci boli veľmi priateľskí. Každý sa s nami chcel zoznámiť a dozvedieť sa niečo o Slovensku. Vyučovacie hodiny sa tiež niesli v inom duchu ako u nás. Zatiaľ čo na našom vyučovaní žiaci ticho sedia a počúvajú učiteľa, v Španielsku prebiehali hodiny debatou medzi učiteľmi a žiakmi. Vyučovanie bolo tiež viac praktické, zamerané podľa odboru, ktorý si žiaci mohli vybrať z technického, prírodovedného či humanitného smeru. Zúčastnili sme sa na viacerých, pre nás netradičných, predmetoch ako boli inžinierstvo, robotika, latinčina či gréčtina. Netradičné bolo aj známkovanie. Zatiaľ čo u nás by sa všetci z jednotky tešili, v Španielsku je najlepšia známka 10.

            Žiaci a učitelia si pre nás pripravili aj prehliadku mesta. Ukázali nám radnicu, trhovisko, námestie, divadlo a najznámejšiu budovu Terrassy – Masia Freixa.

            V stredu nás naši hostitelia zobrali na prehliadku Barcelony. Výlet začal cestou autobusom. Všetci mali výbornú náladu. Žiaci nám spievali pesničky a veselo sme debatovali. Centrum mesta, námestie „La plaza de Cataluña“, nádherné budovy postavené Antoniom Gaudim, farebnosť a rôznorodosť nás úplne očarili. Po výbornom obede sme navštívili prístav a vlakom sme sa vrátili do Terrassy. 

            Pobyt v Terrasse sme si spríjemňovali ochutnávkami miestnych jedál a prechádzkami s pani učiteľkami Peciarovou, Jamborovou a Páleníkovou. Najväčší gastronomický a najemotívnejší zážitok si však odnášame z posledného večera, keď nás naši noví kamaráti vzali na ochutnávku najväčších katalánskych špecialít „patatas bravas“, krokety, kalamáre a chobotnice. Na oplátku sme im darovali naše tradičné sladkosti. Zatiaľ čo horalky či chrumky mali veľký úspech, hašlerky viacerým nechutili. Po večeri nás vzali pozrieť sa aj na tradičnú akrobaciu „Castells“,  tzv. ľudská veža, pri ktorej sme ani nedýchali. Po nej nasledovala posledná spoločná prechádzka a dlhé lúčenie. Nakoniec sme si spolu zatancovali na rozlúčku makarenu.

            Na ďalší deň sa nám pri odlete tisli slzy do očí, pretože sa končil náš úžasný týždeň. Odniesli sme si nezabudnuteľné spomienky na náš pobyt v Terrasse a nové priateľstvá. Aj keď sme sa museli rozlúčiť, tešíme sa na predstavu, že s niektorými našimi kamarátmi sa stretneme už o týždeň na Slovensku.

            Nina Višenková, VII.OG

        • Job Shadowing v Španielsku
          • Job Shadowing v Španielsku

          • Opäť sme dostali príležitosť vycestovať do zahraničia a inšpirovať sa prácou našich zahraničných kolegov. V termíne od 7. – 13. apríla 2024 sme sa vďaka projektu Erasmus+ zúčastnili pozorovania pri práci, tzv. job shadowing, v slnkom zaliatom Španielsku.

            Cieľom tejto mobility bolo spoznať vzdelávací systém našej hosťovskej krajiny, vzájomne sa inšpirovať a obohatiť svoje vyučovacie metódy a postupy, zdieľať skúsenosti či už po odbornej stránke v predmetoch anglický jazyk a psychológia, ale aj v prístupe k žiakom so špeciálnymi potrebami.

            Naši kolegovia zo strednej školy Institut Montserrat Roig v meste Terrassa, približne 30 km od obľúbeného veľkomesta Barcelona, nás nielen vrúcne privítali, pohostili, ale nás aj počas celého týždňa detailne oboznámili s chodom ich školy a celkovým fungovaním školského systému v Španielsku a Katalánsku.

            Škola v Terrasse, ktorú sme navštívili, poskytuje svojím študentom všeobecné stredoškolské vzdelanie, podobné nášmu gymnáziu. Avšak, v poobedných až večerných hodinách svoje brány nezatvára, no ďalej vzdeláva študentov v rámci odborných a praktických programov, napríklad obchod, marketing, ekonómia a iné. Táto dvojfázová forma vyučovania však nebola jedinou odlišnosťou, ktorá nás prekvapila.

            Vyučovacie hodiny sú o 10 minút dlhšie, prestávky medzi hodinami žiadne, až na 1 veľkú prestávku ktorá trvala 30 minút, počas ktorej žiaci trávili čas vonku, športovali alebo sa rozprávali s kamarátmi na čerstvom vzduchu. Spomedzi predmetov nás najviac zaujali rôzne cudzie jazyky, ktoré majú žiaci možnosť študovať – nielen angličtinu a francúzštinu, ale aj starovekú gréčtinu či latinčinu, ktoré sú pevnými základmi mnohých súčasných jazykov. Učenie jazykov tiež podporuje a podnecuje aj predmet čítanie, počas ktorého je úlohou žiakov čítať si nejakú knihu, či už v katalánčine, španielčine alebo angličtine. 

            Vďaka pozorovaniam na hodinách sme boli oboznámení aj s priebehom vyučovacích hodín, ktoré mali častokrát formu projektového vyučovania. Na hodinách bola prítomná aj anglicky hovoriaca lektorka z USA, ktorá pripravovala zadanie na projekt, kde prostredníctvom CLIL metódy žiaci prepájali vedomosti z predmetu dejepis s využívaním anglického jazyka, nakoľko ich témou bolo vytvoriť projekt na rôzne oblasti týkajúce sa Španielska v 18. storočí, ako napríklad móda, umenie, vojny a iné. Svoje projekty potom žiaci spracovávali vo viacerých formátoch – prezentácia, interview či video. Efektívnu prácu na hodine určite pomohol zabezpečiť aj fakt, že všetci žiaci obdržali na začiatku svojho štúdia školský laptop, ktorý využívajú aktívne nielen na hodinách, ale aj doma, nakoľko všetky materiály sú pre nich dostupné v elektronickej a online forme. Zaujímavosťou je tiež, že žiaci na tejto škole majú zakázané používať mobilné telefóny, či už počas vyučovania alebo cez prestávku, čo evidentne znižovalo mieru rozptýlenia v triedach počas vyučovania.

            Ďalším inšpirujúcim faktom pre nás bolo, že na škole veľmi aktívne pôsobí aj inkluzívny tím špeciálnych pedagógov a odborných zamestnancov, ktorí svojou prácou pomáhajú študentom so špeciálnymi potrebami. Na škole sme sa stretli s viacerými deťmi, ktoré mali buď zdravotné znevýhodnenie, pochádzali z cudzej krajiny alebo mali ťažkosti v učení. Pre týchto žiakov boli vyčlenené hodiny, ktoré boli prispôsobené presne ich potrebám, či už šlo o intenzívnu výučbu katalánčiny alebo aj rozvíjanie rôznych zručností.

            Pedagógovia školy v Terrasse nás spolu so študentmi počas jedného dňa previedli aj spomínanou Barcelonou, vďaka čomu sme spoznali architektúru, tradície a kultúru tohto nádherného mesta. Sme veľmi vďační za atmosféru, ktorú sme mohli zažívať počas celého týždňa, a to nielen v škole, ale aj na výlete, alebo na spoločnej rozlúčkovej večeri, kde sme mohli Španielsko tak trošku aj „ochutnať“, keď nám na stole pristáli tapas (malé občerstvenie, malé porcie jedál rôzneho druhu) od výmyslu sveta.

            Čarom takejto mobility pre učiteľov je, že nezískate len nové pracovné skúsenosti, ale nadobudnete priateľstvá a autenticky spoznávate kultúry rôznych európskych krajín.

            Španielsko v nás zanechalo veľa krásnych zážitkov, motivácie, inšpirácie a posilnilo lásku k nášmu učiteľskému poslaniu.

            Mgr. Natália Jamborová

            PaedDr. Natália Peciarová

             

          • Celoslovenské kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • Naše gymnázium malo zastúpenie v národnom kole Olympiády v nemeckom jazyku, ktoré sa konalo v Bratislave na Gymnáziu sv. Uršule. Reprezentoval nás Samuel Držík z I.C triedy a súťažil v kategórii 2A. Za vynikajúce výkony v písomnej aj ústnej časti si vybojoval zaslúžené 7. miesto.

            Vyhodnotenie súťaže sa konalo v priestoroch Primaciálneho paláca v Bratislave za prítomnosti viacerých významných predstaviteľov nemecky hovoriacich krajín a germanistov na Slovensku.

            Okrem skvelého pocitu, zaujímavých cien a diplomu si Samko odniesol aj cenné skúsenosti a priateľstvá.

            Samko, blahoželáme a prajeme Ti veľa ďalších úspechov na ceste za poznaním nemeckého jazyka.

            PhDr. Annamarie Mikulová

          • Matematické súťaže

          • Dňa 3.4.2024 sa uskutočnila súťaž v okresnom kole Matematickej olympiády a 10.4.2024 súťaž v okresnom kole Pytagoriády. Naši žiaci boli v oboch súťažiach úspešní:

            Karolína Trgiňová  -  1. miesto v okresnom kole MOZ7,

            Marek Višenka -  2. miesto v okresnom kole MOZ7,

            Martina Mečárová -  1. miesto v okresnom kole MOZ8,

            Matej Fiantok -  2.  miesto v okresnom kole P6,

            Marek Višenka -  1. miesto v okresnom kole P7,

            Adam Ondík -  2. miesto v okresnom kole P7,

            Juraj Jelenčík -  2. miesto v okresnom kole P8.

             

            Žiakom blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

             

            PaedDr. Ľubica Bebjaková a RNDr. Alena Szabová

          • Výberové konanie na funkciu riaditeľa školy

          •  

            Nitriansky samosprávny kraj

            zastúpený Ing. Branislavom Becíkom, PhD., predsedom, v zmysle § 4 ods. 1 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a v súlade s § 5 ods. 3 zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov vyhlasuje

            výberové konanie na obsadenie funkcie riaditeľa:

            1. Gymnázium Ľudovíta Jaroslava Šuleka, Pohraničná 10, Komárno
            2. Gymnázium Andreja Vrábla, Mierová 5, Levice
            3. Gymnázium, Golianova 68, Nitra
            4. Gymnázium, Ul. 17. novembra 1180, Topoľčany
            5. Gymnázium Janka Kráľa, Ul. SNP 3, Zlaté Moravce
            6. Obchodná akadémia, Ul. Kalmána Kittenbergera 2, Levice
            7. Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická, Ul. Fraňa Kráľa 20, Nitra
            8. Stredná priemyselná škola stavebná, Cabajská 4, Nitra
            9. Stredná zdravotnícka škola, Farská 23, Nitra
            10. Stredná zdravotnícka škola – Egészségügyi Középiskola, Pod kalváriou 1, Nové Zámky
            11. Stredná odborná škola pedagogická, Ul. F. Engelsa 3, Levice
            12. Stredná odborná škola gastronómie a cestovného ruchu, Levická 40, Nitra
            13. Stredná odborná škola technická, Ul. 1. mája 500, Vráble

             Kvalifikačné predpoklady:

            • vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
            • kvalifikačné predpoklady v zmysle zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov („zákon“) a podľa vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 173/2023   z., ktorou sa ustanovujú kvalifikačné predpoklady a  osobitné kvalifikačné požiadavky pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov v znení neskorších predpisov, nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a dopĺňaní v platnom znení
            • najmenej päť rokov pedagogickej činnosti alebo odbornej činnosti
            • splnenie podmienky § 39 ods. 3 zákona

            Iné požiadavky:

            • spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu
            • bezúhonnosť
            • zdravotná spôsobilosť (telesná spôsobilosť a duševná spôsobilosť potrebná na výkon pedagogickej činnosti alebo odbornej činnosti)
            • vypracovanie návrhu koncepcie rozvoja školy
            • organizačné a riadiace schopnosti
            • znalosť príslušnej legislatívy
            • ovládanie štátneho jazyka

            Platové podmienky sú určené v zmysle zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov v nadväznosti na zákon. Funkčný plat bude stanovený vo výške min. 1 300,00 €.  

            Prihlášku do výberového konania s uvedením e-mailovej adresy spolu s:

            1. overenými dokladmi o vzdelaní
            2. profesijným životopisom
            3. potvrdením o zdravotnej spôsobilosti
            4. návrhom koncepcie rozvoja školy
            5. dokladmi o pedagogickej činnosti v zmysle § 4 ods. 1 vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 173/2023 z.
            6. čestným vyhlásením o bezúhonnosti v zmysle § 15a ods. 7 zákona
            7. čestným vyhlásením o spôsobilosti na právne úkony v plnom rozsahu
            8. čestným vyhlásením o tom, že uchádzač nebol odvolaný z funkcie riaditeľa podľa § 3 7 písm. a), c), e) a ods. 8 písm. c) zákona č. 596/2003 Z. z.

             je potrebné doručiť v obálke s označením „Výberové konanie + názov a sídlo školy“

            najneskôr do 3. mája 2024 do 14.00 hod.

            na adresu:

            Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja
            Odbor školstva, mládeže a športu
            Rázusova 2A
            949 01  Nitra

            Pozvánka na výberové konanie bude uchádzačom zaslaná e-mailom.

             

                                                                                                                                 Ing. Branislav Becík, PhD., v.r.
                                                                                                                     predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja

          • Krajské kolo - Super Florbal Pohár chlapcov SŠ

          • Dňa 10. 4. 2024 sa v Leviciach uskutočnilo Krajské kolo súťaže Super Florbal Pohár chlapcov SŠ.

            Za účasti 6 stredných škôl z Nitrianskeho kraja chlapci našej školy obsadili 1. miesto a postúpili tak do celoslovenského  kola.

            Školu reprezentovali: P. Adamkovič I.C, M. Barát IV.D, M. Bujna III.C, M. Gono IV.C, O.J. Hanák II.C, N. Janovics I.B, D. Joščák IV.C, A. Katrák VII.OG, J. Kerek III.C, A. Kollár I.A, M. Marko III.C, J. Pasovský I.C, T. Ševčík III.C, A.P. Škorec III.C L. Valaský I.C.

            Blahoželáme k úspechu.

            Vedúci družstva Mgr. M. Pavlík, Mgr. M. Pavlíková

        • Janko Hraško ešte žije...
          • Janko Hraško ešte žije...

          • V sobotu 6. apríla 2024 sa v Antikvariáte Mädokýš v Martine uskutočnilo vyhodnotenie 9. ročníka celoslovenskej literárno-výtvarnej súťaže Janko Hraško ešte žije na tému Naozajstné i vymyslené zážitky s Jankom Hraškom, jediným na svete.

            Odborná porota v zložení Ján Cíger, Anna Thomková, Matej Thomka a Zuzana Herbrychová oceňovala kvalitu, kreativitu a originálnosť nápadov vo viacerých kategóriách. Ocenení autori prevzali od „Akadémie hraškológie tituly BAKALÁR a MAGISTER hraškológie“.

            Akadémia hraškológie, Úrad prezidenta Rozprávkovej republiky Janka Hraška v spolupráci s Múzeom Janka Hraška a Literárnym klubom Mädokýš v Martine udelili titul Magisterka hraškológie a Cenu za poéziu Laure Godálovej (III.C). V literárnej sekcii súťaže bola za poéziu ocenená  Mgr. Zuzana Martišková.

            Súčasťou vyhodnotenia bola aj návšteva Múzea Janka Hraška, ukážky z muzikálu Janko Hraško a beseda s organizátormi podujatia.

                                                                                    Laura Godálová

             

        • Poetický Púchov 2024
          • Poetický Púchov 2024

          • Tento rok sa uskutočnil už 11. ročník literárnej súťaže Poetický Púchov, do ktorej sa zapojilo 91 účastníkov z celého Slovenska so svojimi 236 básnickými dielami. Medzi nimi boli už tradične aj účastníci z nášho gymnázia.

            Odbornú porotu tvorili: predseda poroty, básnik Valentín Šefčík, regionálna žurnalistka Natália Štepanovičová a Dáša Illyová z Literárneho klubu CVČ Včielka. Špeciálnym hodnotením bola nová kategória, tzv. vox populi, v rámci ktorej mohli hlasovať ľudia zvonku, ktorí pri čakaní detí počas krúžkovej činnosti v CVČ mali možnosť nahliadnuť do básnických diel.

            Slávnostného vyhodnotenia súťaže v nových priestoroch Centra voľného času Včielka v Púchove sme sa, v piatok 5.4.2024, zúčastnili aj my. Pripravený bol pestrý program v podobe recitačného prednesu víťaza okresného kola Hviezdoslavovho Kubína v Púchove, tanca jednej z úspešných mažoretiek miestneho CVČ a hudobného predstavenia huslistky, ktoré doplnilo workshop asociácií poetických slov a atmosféry.

            V tretej kategórii bola úspešná Martina Aneštíková (IV.D), ktorej porota udelila 2.miesto za poéziu. Vo štvrtej kategórii si 1.miesto za poéziu pre deti a mládež prevzala Mgr. Zuzana Martišková.

             

                                                                                                                            Martina Aneštíková

        • Super Florbal Pohár chlapcov SŠ
          • Super Florbal Pohár chlapcov SŠ

          • Dňa 4. 4. 2024 sa v SOŠ Drevárska uskutočnilo Okresné kolo súťaže Super Florbal Pohár chlapcov SŠ.

            Za účasti 7 topoľčianskych stredných škôl chlapci našej školy obsadili 1.miesto a postúpili tak do krajského kola.

            Školu reprezentovali: P. Adamkovič I.C, M. Barát IV.D, M. Bujna III.C, M. Gono IV.C, O.J. Hanák II.C, N. Janovics I.B, D. Joščák IV.C, A. Katrák VII.OG, J. Kerek III.C, A. Kollár I.A, M. Marko III.C, J. Pasovský I.C, T. Ševčík III.C, A.P. Škorec III.C L. Valaský I.C.

            Blahoželáme k úspechu.

            Vedúci družstva Mgr. M. Pavlík

        • POETICKÁ ĽUBOVŇA 2024
          • POETICKÁ ĽUBOVŇA 2024

          • V obradnej sieni MsÚ v Starej Ľubovni sa aj tento rok na jar stretli básnici a prozaici zo všetkých kútov Slovenska na vyhodnotení celoslovenskej súťaže začínajúcich autorov POETICKÁ ĽUBOVŇA 2024. Súťaž vstúpila už do svojho 32. ročníka.

            Súčasťou slávnostného vyhodnotenia okrem bohatého kultúrneho programu a oceňovania úspešných autorov je už tradične rozhovor s literárnym hosťom pod názvom „Kreslo pre hosťa“. Pozvanie prijal spisovateľ Janko Račko. K obľúbenej časti vyhodnotenia patrí aj rozborový seminár, kde majú súťažiaci možnosť diskutovať s porotou o svojich prácach.

            Porota v zložení Ján Petrík, Peter Karpinský a Eva Kollárová hodnotila spolu 252 prác od 70 autorov v štyroch kategóriách: poézia/próza do 20 rokov, poézia/próza nad 20 rokov.

            V prvej kategórii bola úspešná aj Patrícia Michalidesová (III.C), ktorej porota udelila čestné uznanie za poéziu.

            V druhej kategórii si 1. miesto za poéziu prevzala Mgr. Zuzana Martišková.
             

            Patrícia Michalidesová

        • Hodina deťom, 21.3.2024
          • Hodina deťom, 21.3.2024

          • Vyzbieranie dobrovoľného príspevku pre deti v núdzi bola pre mňa hlboko emotívna a obohacujúca skúsenosť. Spolu s ďalšími dobrovoľníkmi sme organizovali zbierky v našej komunite, aby sme podporili deti v ťažkých životných situáciách.

            Vidieť reakcie ľudí, ktorí sa zapájali a prejavovali svoju solidaritu, bolo veľmi povznášajúce. Každý príspevok mal význam a bol dôležitý pre zlepšenie životných podmienok týchto detí.


            Timea Geršiová, Zara Beanoudiova II.C

        • Úspechy žiakov v krajskom kole Geografickej olympiády
          • Úspechy žiakov v krajskom kole Geografickej olympiády

          • Na KK GO na Gymnáziu J. Kráľa v Zlatých Moravciach dňa 19.3.2024 sa zúčastnilo 9 žiakov našej školy v kategóriách A, B, Z. Na prvých priečkach sa umiestnili:

            Kategória A

            Juraj Kmeť (III.C) - 1. miesto

            Lea Tománková (III.A) - 3. miesto

            Kategória B

            Tomáš Minarovič (IV.D) - 2. miesto

            Zoja Martinkovičová (II.C) - 3. miesto

            Kategória Z

            Tomáš Minarovič (IV.D) - 1. miesto

             

            Do CK GO postupuje Juraj Kmeť z III.C triedy a Tomáš Minarovič zo IV.D triedy.

             

            Všetkým súťažiacim žiakom blahoželáme.


            Mgr. S. Krajčíková

        • Okresné kolo Geografickej olympiády, kat. E, F
          • Okresné kolo Geografickej olympiády, kat. E, F

          • Dňa 12.03.2024 sa na ZŠ Hollého v Topoľčanoch uskutočnilo okresné kolo Geografickej olympiády v kategóriách E a F.

            V kategórii E Michal Krumpár IV.OG obsadil 3.miesto.

            V kategórii F Karolína Trgiňová II.OG obsadila 1.miesto.

            Obaja žiaci postupujú do krajského kola, k úspechu blahoželáme.

            Mgr. Katarína Bakičová

        • ART klub na vernisáži výstavy Erika Šilleho
          • ART klub na vernisáži výstavy Erika Šilleho

          • V galérii v Topoľčanoch otvorili novú výstavu popredného slovenského autora Erika Šilleho, s názvom Smutná doba s veselými obrázkami. Šille v nej opätovne lavíruje na hrane gýču, a prostredníctvom akrylových malieb upozorňuje na nebezpečenstvo vlastnej apatie a spoločenského nezáujmu. Venuje sa témam ako násilie, fašizmus, prílišný konzum, politika či iné aktuálne spoločenské problémy, ktoré sú pre odľahčenie aj zaujatie zaobalené do veselých cukríkových farieb. Jeho diela predstavujú správu o stave našej krajiny, pričom vystupujúce postavy - rozprávkové bytosti, komiksoví hrdinovia, ohrozené živočíchy, ale aj bytosti pochádzajúce z vlastnej fantázie autora - sa zväčša len nečinne prizerajú na katastrofu. V piatok 15.3.2024 podvečer sa uskutočnila vernisáž, na ktorej prezradil viac.

            Podľa jeho slov má v obľúbenom repertoári už od strednej školy obyčajný zemiak. V jednej z troch kruhových paspárt práve ten reprezentuje Slováka, ktorý má pocit, že všetko je  proti nemu a sťažuje mu cestu, život. Inde samica mroža ako obeť konzumu, unavená matka po nákupoch a nepraktických kozmetických úpravách sa iba zničene, nevládne rozvaľuje. Alka veľká, ktorú sme v zhone za nenásytnosťou vyhubili, nás na obraze v tichosti opúšťa a odchádza do prázdnoty. V centre nosného diela sa nachádza potápajúci sa vrak lietadla, Lochnesská príšera kričí o pomoc a aj záchranca Superman sa otáča katastrofe chrbtom a radšej letí za výpredajom. Iba národný buditeľ J. F. Rimavský stojí na čele a pozerá sa, čo sa to deje. Smutná doba.

            Obrovské plagáty ukazujú zase expresívnejšiu stranu Šilleho tvorby, v ktorej už nepoužíva čisté línie, jednoliate farby a premyslené ťahy štetcom. Ako sme sa z jeho slov mohli dozvedieť, nápad kresby deodorantom vznikol na jeho cestách v Japonsku, ale pre neho samotného je tento spôsob kresby tušom nekomfortný a veľa výtvorov skončí v koši. Výstavu dotvárajú diorámy, zmenšené modely krajín, ktoré predstavujú výrezy reality a svetelné ozdoby v oknách galérie. Vskutku veselé obrázky.

            Množstvo výrazových prostriedkov je nie len pôžitkom pre oči, ale aj intelektuálnym aspektom. Výstava je výbornou príležitosťou oboznámiť sa s tvorbou tohto vynikajúcich umelca. Dáva možnosť zamyslieť sa nad zložitým bludiskom sveta, nad modernou dobou, ktorej ani autor nerozumie, aj nad vlastným životom.

            Klára Vargová, II.B

          • 1. miesto v krajskom kole Olympiády v nemeckom jazyku

          • V Nitre sa uskutočnilo krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku, na ktorom malo aj naše gymnázium bohaté zastúpenie.

            Súťažilo sa vo viacerých kategóriách podľa veku súťažiacich a tiež v závislosti od toho, či žiak pôsobil v zahraničí alebo má nemecky hovoriaceho rodiča a pod.

            Gymnázium v Topoľčanoch reprezentovali v jednotlivých kategóriách títo žiaci:

            1B  Michal Krumpár

            2A  Samuel Držík

            2B  Viliam Laudon

                   Ivan Galovič

            Olympiáda pozostáva z písomnej časti (čítanie s porozumením, počúvanie s porozumením a test z gramatiky) a ústnej časti (rozhovor na  konkrétne témy, formulovanie príbehu na základe obrázka a pod.)  

            Všetci naši žiaci sa úspešne prepracovali do ústnej časti a aj napriek silnej konkurencii vybojovali vynikajúce umiestnenia. Najúspešnejší bol Samuel Držík z I.C, ktorý získal fantastické 1. miesto v kategórii 2A. O pár dní bude Samko reprezentovať našu školu na celoslovenskom kole v Bratislave, a tak mu želáme veľa šťastia.

            PhDr. Annamarie Mikulová

        • Jarné upratovanie okolia školy
          • Jarné upratovanie okolia školy

          • Dňa 15.3.2024 sa pod záštitou mesta Topoľčany uskutočnilo jarné upratovanie mesta pod názvom "Vypucujme Topoľčany", ktorého sa zúčastnili žiaci našej školy z III.C a III.D triedy. Čistili od odpadkov blízke okolie školy, čím prispeli k jeho skrášleniu.


            Mgr. S. Krajčíková

        • Mediálna výchova v RTVS
          • Mediálna výchova v RTVS

          • Počas písomných maturít zo slovenského jazyka a literatúry bol náhradný program rôznorodý, no azda najviac zaujala exkurzia do RTVS. Vďaka jej zamestnancom žiaci 3. ročníka spoznali zákulisie mnohých známych relácií z obrazoviek. Nahliadli aj do miestnosti réžie, ktorá sa dá nazvať mozgom celého procesu. Niektorí žiaci dokonca využili možnosť vyskúšať si rolu moderátora priamo pred kamerou či prácu kameramana na opačnej strane.
            Keďže ide o miesto, kam sa nedostanete každý deň, určite bolo obohacujúce vidieť aj "opačnú stranu televízora" a môžeme konštatovať, že to vôbec nie je také jednoduché, ako sa môže zdať.

            Mgr. M. Pavlíková

        • Mediálna výchova v Rádiu Topoľčany
          • Mediálna výchova v Rádiu Topoľčany

          • Rádio Topoľčany zorganizovalo 12. marca 2024 pre nás, študentov tretieho ročníka, workshop k prierezovej téme mediálna výchova.

            Na úvod nás oboznámili s krátkou históriou prvého rozhlasového vysielania na svete a na Slovensku i so vznikom samotného Rádia Topoľčany. Tiež sme sa dozvedeli viac o tvorbe rozhlasovej relácie, hudobnej dramaturgii, o fungovaní a riadení rádia. Spoznali sme relácie, ktoré vysiela, ako sú napríklad Jubilanti, Múdre ránko, Zážitkárium s Robom Kajzerom alebo Debatky moderované Nikol Chudziakovou, s ktorou sme sa aj osobne stretli.

            V programe nechýbala ani skupinová aktivita. Tá spočívala vo vytvorení vlastnej relácie. Každý z nás mal potom možnosť ju v podobe krátkeho vstupu nahrať priamo vo vysielacom štúdiu a následne si ju vypočuť.

            Za túto super príležitosť veľmi pekne ďakujeme!

             

            Laura Godálová, III.C

        • Erasmus+, Atény
          • Erasmus+, Atény

          • Čo človeku napadne, keď sa začne skloňovať hlavné mesto Grécka? More, teplo, dovolenka, olivy, antická história,... Presne to nám išlo hlavou, kým sme sa nedozvedeli, že do Atén budú viesť naše kroky vo februári. Počasie nám prialo, a tak sme si náš program predsa mohli užiť ako sa len dalo.

            Naše dopoludnia sa niesli v duchu  rôznych aktivít v rámci projektu Erasmus+, ale i „job shadowingu.“ A to nie len pre p. prof. Natáliu Peciarovú (ktorá to mala celé „pod palcom“), p. prof. Luciu Lojkovú, no i pre nás v sprievode p. prof. Annamarie Mikulovej.

            Zapájali sme sa do vyučovacieho procesu v našej hostiteľskej škole v Maroussi, spoznávali sme sa so študentmi a dozvedeli sme sa ako ich školský systém funguje. Rozdiel od toho nášho bol vidieť už na prvý pohľad. U nás je najhoršia možná známka 5, u nich je však najlepšia 20 a na to, aby prešli, musia dostať známku nad 9,5.

            Zatiaľ čo my na hodinách ticho sedíme, píšeme si poznámky a doma stresujeme nad písomkami, Gréci si veľmi poznámky nepísali, skôr debatovali s učiteľmi (niekedy aj medzi sebou) a viedli rozhovory na ťažké žívotné témy. Učia sa formulovať vlastné názory a tolerovať názory iných. Spozorovali sme, že ich hodiny sú oveľa voľnejšie ako tie u nás a že ich školstvo nie je také striktné ako to naše slovenské. Na predmetoch filozofia, dejepis, náboženstvo alebo grécka literatúra bolo vidieť, že sú hrdí na svoju kultúru, jazyk, vieru a bohatú históriu, nakoľko nám o nich veľa (a veľmi nadšene) rozprávali. My sme zase im predstavili našu kultúru, Jánošíka, slávne bryndzové halušky i korbáčiky, a dokonca dali ochutnať Horalky.

            Na interaktívnej prednáške v lýceu AYLON sme sa dozvedeli niečo viac o gréckych filozofoch ako Aristoteles, Platón či Sokrates, s ktorými boli aténski stredoškoláci familiárni. Diskutovali sme o tom, prečo je alebo nie je  demokracia ideálnou formou politického zriadenia. Po prednáške nás spontánne naučili tanec Sirtaki a na oplátku my ich pesničku Hej sokoly.                         

            Každý deň sme sa po dobrom obede ako Caesar šalát, gyros, či inej gréckej špecialite vybrali objavovať mesto, pretože je naozaj veľké, dokonca má viac obyvateľov ako Slovensko, zvolili sme prepravu metrom... a veru bolo čo pozerať. Posedenie s gréckymi kamošmi pri vlnách mora so zmrzlinou, obdivovanie veľkolepých stavieb  Akropoly (najkrajšej a najviac dych berúcej dominante Atén), návštevy miestnych kostolíkov a spontánne rozprávanie sa s kňazom, aby sme pochopili ich kultúru ešte viac. Samozrejme, že ako správni turisti sme neodolali foteniu každej atrakcie či pamiatky, kupovaniu suvenírov a užívaniu si tej Gréckej historickej atmosféry s mačkami pri nohách a koláčikom z neďalekej tradičnej pekárne v ruke. To sú Atény pre nás.

            Po pristátí lietadla, ktoré bolo pre viacerých z nás novou skúsenosťou, nás ovial chladný vánok domova. Citrusy, ktoré rástli na každom rohu Atén, vystriedali holé koruny stromov a chladnejšie počasie. Nesťažovali sme sa, pretože Horalky a Slovensko samotné nám veľmi chýbalo. Ďakujeme za skvelú príležitosť, zážitky aj skúsenosti, ktoré sme mohli načerpať v najstaršom hlavnom meste Európy. Vďaka projektu Erasmus+ Grécko už nie je pre nás len miestom na mape. Na tento týždeň nikdy nezabudneme, bol skvelou príležitosťou ukázať Grékom čo-to zo slovenskej kultúry.

             

            Klára Vargová (II.B) a Lenka Macková (II.A)

    • Kontakty

      • Gymnázium
      • +421 38 532 47 47, +421 911 195 626
      • Ul. 17. novembra 1180, 955 01 Topoľčany Slovakia
      • 038/ 532 47 47
      • 038/ 532 64 47, 0911 195 626
      • Po - Pia 8.00 - 14.00 V čase letných prázdnin sú úradné hodiny pre verejnosť vymedzené od 8.00 do 12.00 hod.
      • Pre kontakt so zamestnancami uveďte na vrátnici meno zamestnanca. Súkromné mobilné telefónne čísla neposkytujeme.
      • Webová stránka https://gymtop.edupage.org/ sa v čo najväčšej miere snaží o dodržiavanie platnej legislatívy ohľadne prístupnosti webových stránok – novely č. 570/2009 zákona č. 275/2006 Z.z. o informačných systémoch verejnej správy a platného výnosu.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Staňte sa naším fanúšikom